Skip to main content
Copywriter Juho Tunkelo

Tuotetekstit myyviksi Juho Tunkelon opeilla

Sisältömarkkinointi ja copywriting ovat haastavia asioita monelle sivuston ylläpitäjälle yksityisyrittäjästä aina suureen konserniin. Vaikka sivusto olisi saavuttanut merkittävän aseman Suomalaisessa nettiscenessä, on sisällöntuotanto yksi asia joka monesti loistaa poissaolollaan.

Juho Tunkelo on yksi kotimaamme huippumarkkinoijista ja hänen erinomaiset sisällöntuotannon oppaat kaivautuvat kirjoittamisen ytimeen. Haastattelin Juhoa hänen kokemuksistaan yli 15 vuoden verkkomyynnin ja -markkinoinnin saralta.

Juho, urasi aikana olet tuottanut lukemattomia sisältöjä tuotetekstien ja artikkelien muodossa, mutta miten alkujaan aloit tuottamaan sisältöä ja myyviä copy-tekstejä?

— Viimeistään perustettuani ensimmäisen oman yritykseni kymmenisen vuotta sitten, ohjelmistoyrityksen, huomasin että ratkaiseva tekijä liiketoiminnassa ei välttämättä olekaan paras tuote. Ei välttämättä edes paras maine tai parhaat tekijät. Paras tuotteistus ja paras markkinointi ratkaisee. Omat taipumukset sitten ohjasivat lopun matkaa copyn ja konvertoivien sisältöjen pariin.
Opiskelin sen aikaisia guruja ja tekijämiehiä kuten nyt jo edesmenneet Corey Rudl ja Gary Halbert. Heiltä omaksuin perustavimmanlaatuiset opit siitä mitä kannattaa tehdä kun on todella saatava tulosta aikaan.

Esimerkiksi verkkokaupan tuotetekstit kopioidaan monesti suoraan maahantuojan kuvauksista tai pahimmassa tapauksessa kilpailijoilta. Olet kirjoittanut urasi aikana monen verkkokaupan tuotekuvauksia. Miten sinun kirjoittamasi tuotekuvaukset ovat vaikuttaneet ja mikä on paras oppisi tuotekuvauksista.

— Tämä onkin yksi lempiaiheistani. Olin erään verkkokaupan osaomistajana ja markkinointipäällikkönä kymmenisen vuotta, ja sen alkutaipaleella 1990-luvun lopulla huomasin nopeasti, että kun kaikkea muuta vielä viilattiin kaupassa kuntoon, samanaikaisesti tuotekuvausten ja muiden myyntiin vaikuttavien tekstien parantamisella oli dramaattinen vaikutus myynnin nopeaan kasvuun.
Paras oppi on tullut itse kirjoittamalla, omista tuotteista, omien rahojen eteen. Silloin panokset ovat aivan toista luokkaa kuin muille kirjoittamalla saati sitten tusinatuotteista kirjoittamalla. Kun linjalla on oma toimeentulo, tekee kirjoittajana aivan toisenlaisia valintoja kuin muutoin tekisi – enää ei kelpaa löysä söpöily ja muu ”hyvältä näyttäminen”. ;)

Myyvän ja konvertoivan sisällön tuottaminen vaikuttaa monelle suurellekkin verkkopalvelulle olevan työn ja tuskan takana. Kaikki ovat kiireisiä ja resurssit ovat tiukoilla. Miten yritysten tulisi aloittaa sisältömarkkinointi sekä tekstien laadullistaminen ja miten he voisivat todentaa sen kannattavuuden?

— On parasta aloittaa sieltä missä parantaminen on kannattavinta: esim. kaupan Top 20/10/5 -tuotteista. Ei siis kannata yrittää parantaa niitä nurkkaan jääviä tuotteita, koska niillä todennäköisesti ei ole riittävää kysyntääkään.
Kannattavuus sitten todentuu aluksi perinteisellä A/B-testillä, ja lopulta ihan euroja laskien – se on lahjomaton mittari. Kun ensimmäiset kiistattomat tasonnostot on paperilla, johdonkin on luovuttava skeptisyydestään todisteiden edessä.

Suurin teho loppujen lopuksi on tehokkaasti markkinointipsykologiaa hyödyntävissä tekniikoissa, joita sopivasti ripotellen tehoa nostetaan askel askeleelta. Copywriting on elämänmittainen asia oppia, mutta jos siihen yhtään tuntuu vetoa, aina kannattaa oppia vähintään perusteet. Niilläkin pääsee usein tuplaten pidemmälle kuin arvailemalla ja muita apinoimalla.

Millaisia vinkkejä annat sivustojen ylläpitäjille sisältöjen kirjoittamiseen ja mistä kannattaa aloittaa?

— Kun tekstit kuitenkin aina joudutaan kirjoittamaan, kannattaa ne kirjoittaa heti kerralla kunnolla. Kannattaa suunnitella sivuston viestintä ensin, ja design tukemaan sitä – eikä päinvastoin kuten nykyään turhan usein näkee tehtävän.

Jos sivuilla on tarkoitus myydä jotain – tuotetta, tapahtumaa, ideaa, yhteistyötä – kannattaa aina kirjoittaessa miettiä miten teksti palvelee näitä tavoitteita. Jos huomaat, että niitä ei ole olemassakaan, kiireen vilkkaa määrittelemään.
Jos myyvän copyn opettelu kiinnostaa, voit aloittaa vaikka blogistani löytyvästä kirjalistasta: http://bit.ly/1BQo7qe

Juho Tunkelo bloggaa englanniksi ja hänen e-kirjansa ”Tuottoisien tuotekuvausten kaava” on ladattavissa tuotekuvaukset.com sivustolta. Lisää Juho seurantaan myös Twitterissä: @juhotunkelo.

ari

Ari on verkkomarkkinoinnin kokenut konsultti ja Markkinointijohtaja. Hänellä on usean vuoden kokemus niin asiakaskonsultoinnista, kuin inhouse-tekemisestäkin. Ari keskittyy verkkoliiketoiminnan ja asiakaskokemuksen (CX) kehitykseen hakukoneoptimoinnin (SEO) ja konversion kehittämiseen (CRO) avulla.