GIMP:in valintatyökalu
GIMP 2.4:n uusi valintatyökalu valintaq on pikamaskin kaltainen työkalu, joka on tarkoitettu hankalan muotoisten esineiden valitsemiseen ja liittämiseen esimerkiksi uudenlaiseen taustaan. Sen osaamisesta ei ole tosin mitään hyötyä jos hallitsee pikamaskin ominaisuudet, mutta jotkut väittävät sitä helpommaksi työkaluksi kuin pikamaski. Pikamaskihan on todella looginen ja helppokäyttöinen työkalu, mutta siinä on muutama ilkeä asetus, joiden ollessa vinksallaan sen käyttö ei onnistu halutulla tavalla. Uuden valintatyökalun asetukset ovat seuraavat: 

asetukset
Kuva 1. Valintatyökalun asetukset. Kohdista Reunan pehmennys ja Jatkuva on hyvä ottaa valinnat pois harjoitellessa työkalun käyttöä ensimmäisen kerran.

Valintatyökalussa valitaan kuvassa oleva kohde maalaamalla se esiin taustasta. Liukusäädin Pieni sivellin-Suuri sivellin valitsee, minkä kokoisella pensselillä kohde maalataan esiin taustastaan. Piilossa oleva kohde värjätään oletusarvoisesti punaisella, sen saa vaihtaa Esikatselun väri- pudotusvalikosta.

Objektin valitsemisen ensimmäinen vaihe on napsauttaa valintatyökalu ja vetää rajauksella "suurin piirtein"-valinta halutun objektin sisälle. Sen ulkopuolelle jäävä alue värjäytyy automaattisesti punaiseksi.

aloitus
Kuva 2. Esivalinta on tehty

Tämän jälkeen maalaamme tämän työkalun edelleen ollessa päällä tarkat reunat esiin. Jos vahingossa maalaat esinettä liikaa esille, niin taustaa saat maalattua uudestaan umpeen laittamalla asetuksiin valinta kohtaan Merkitse tausta. Käytä tarvittaessa myös suurennuslasia. Kun objekti on kokonaan maalattu esiin, niin paina Enter-näppäintä. Tämä asettaa objektin valintaan, jonka voi leikepöydän (esim. Ctrl-C/Ctrl-V) avulla kopioida toiseen paikkaan.