Skip to main content

Selektiivinen värikuva

Viime vuosien kuvankäsittelyn ehdottomia kestosuosikkeja ovat mustavalkokuvat, joissa tietyt osat ovat värillisiä. Näitä kutsutaan selektiivisiksi värikuviksi tai selektiivisiksi mustavalkokuviksi, riippuen näkökulmasta. Sellaisen tekeminen GIMP:illä ei ole niitä helpoimpia kuvamanipulaatioita, mutta askel askeleelta tämä luultavasti onnistuu jos hallitset jo GIMP:in perustoiminnot. Erityisesti korostuvat pensselin käyttö sekä tietysti tasojen ja maskien käyttö. Jos saat tämä oppaan käytyä kunnialla läpi, voit jo sanoa osaavasi hiukan GIMP:in käyttöä.

Otetaan seuraava kuva:


Kuva 1. Sinikelloja

avataan se GIMP:issä ja valitse ”Kuva”=>”Kahdenna”. Tämä luo nimensä mukaisesti kaksi kuvaa. Tee toisesta kuvasta mustavalkokuva (”Kuva”=>”Tila”=>”harmaasävy”). Nyt sinulla pitäisi olla sekä alkuperäinen kuva että mustavalokuva yhtä aikaa auki GIMP:issä.

Avaa seuraavaksi värikuvasta tasotyökalu (”Ikkunat”=>”Tasot”).


Kuva 2. Tasotyökalu avattuna

Tee seuraavaksi uusi taso (kuvassa 2 punaisella merkitty nappi):


Kuva 3. Uuden tason ominaisuudet. Asetuksen pitää olla kohdassa ”Läpinäkyvyys”.

Voit nimetä (hiiren oikea näppäin tason päällä=>”Muokkaa tason ominaisuuksia”) tason uudestaan, vaikka nimelle ”Mustavalko” (ei välttämätöntä, mutta loogista ja helpottaa työskentelyä).


Kuva 4. Nyt sinulla pitäisi olla värikuvassa kaksi tasoa. Pidä huoli että taso ”mustavalko” on valittuna, kuten kuvassa 4.

Sitten valitse mustavalkokuvasta koko alue (näppäinyhdistelmällä Ctrl-a) ja siirrä se värivalokuvan päälle Ctrl-c/Ctrl-v-menetelmällä. Valokuva muuttuu mustavalkoiseksi ja tasotyökaluun ilmestyy kolme tasoa:


Kuva 5. Kelluva taso liittyy kolmanneksi tasoksi valokuvaan. Tässä vaiheessa on erittäin tärkeää, että kaikki näyttää samalta kuin kuvassa 5: kaikki ”silmät” auki, tasot juuri tässä järjestyksessä ja niiden sisältö näyttää samanlaiselta.

Ankkuroi kelluva valinta kuvaan (painamalla yksinkertaisesti ankkurin kuvaa, kuva 5). Nyt tasotyökalun pitäisi näyttää seuraavalta:


Kuva 6. jälleen kaksi tasoa kuvassa ankkuroinnin jälkeen.

Seuraavaksi lisätään mustavalkokuvaan tason maski: Paina tason ”mustavalko” päällä hiiren oikeaa näppäintä ja valitse ”Lisää tason maski”


Kuva 7. Tason maski lisätään näillä asetuksilla


Kuva 8. tasotyökalun pitäisi näyttää tason maskin lisäämisen jälkeen tältä.

Tämän jälkeen otamme GIMP:in peruspaletista pensselin esiin sopivalla paksuudella (Laajoja alueita isolla pensselillä, pikkutarkat alueet pienillä) ja alamme värittää kuvaa. Maalatun alueen pitäisi muuttua värilliseksi!


Kuva 9. Lopputulos. Melko huolimaton, pyri parempaan (Suurennuslasi on ehdoton apuväline, muista vaihdella pensseleiden kokoa).


Kuva 10. Huomaa tason maskissa olevat ”reiät” kuvan värillisen alueen osalla.

Mitä me oikein äsken teimme?

Monella herää varmasti tässä vaiheessä kysymys, että miksi ihmeessä kuva muuttuu maalaamalla värilliseksi. Yksinkertaisesti sen takia, että ne alueet, joita olemme maalanneet ovat ikään kuin ”reikiä” mustavalkomaskissa. Päällä on mustavalkokuva, alla värikuva. Me vain yksinkertaisesti leikkaamme tämän mustavalkokuvan maskista pois tietyt alueet, ja alta paljastuu värikuva. Toivottavasti tämä osittain valottaa lisää sitä, että mitä nämä arvoitukselliset maskit yleensä ovat.

Huomio! Tarkkaavaiset ja ajattelevat lukijat ovat joskus todenneet, että tämä sama asia voidaan tehdä helposti myös pikamaskilla. Se pitää paikkansa, mutta sen jätän ylimääräiseksi kotitehtäviksi innokkaille harrastajille:)

Vastaa