Skip to main content

GIMP-työkaluja: etäisyyksien ja kulmien mittaaminen, muotojen ja polkujen valitseminen

Huomio: Tämän oppaan seuraaminen edellyttää sitä, että osaat käyttää GIMP:in kloonaustyökaluakloni ja valittujen alueiden kopioimista ja liittämistä (Ctrl-C=>Ctrl-V) sujuvasti.

Ladataan GIMP:iin seuraava kuva:


Kuva 1. Asfalttitietä autosta käsin

Valitaan ensin käsittelemistämme työkaluista helpoin, ”Mittaa etäisyyksiä ja kulmia”:


Kuva 2. Työkalu ”mittaa etäisyyksiä ja kulmia” valittuna

Kuten työkalun nimikin kertoo, tämä mittaa kahden pisteen välisiä etäisyyksiä ja kulmia. Napsauta hiiren ykköspainike pohjaan alkupisteessä ja siirry sitten hiiren painike pohjassa loppupisteeseen:


Kuva 3. Valkoisessa alapalkissa näkyy astemittauksen tiedot: etäisyys pikseleinä (103,5 pikseliä Pythagoraan lauseen mukaan) ja alku- ja loppupisteen suoran muodostama kulma vaakasuoraan verrattuna mitattu (41,08 astetta).

Mitä hyötyä tästä työkalusta on? Tavallisia valokuvia harvoin mitataan näin tarkasti. Tämä onkin tarkoitettu enemmän kaavioiden mittaamista varten. Voidaan kuitenkin hyvällä omallatunnolla sanoa, että GIMP:iä ei ole ensisijaisesti tarkoitettukaan CAD-suunnitteluun tai vastaavaan toimintaan, joten tähän työkaluun ei normaalissa käytössä useinkaan törmää. Kuitenkin on hyvä ottaa tässä esille, mitä se tekee, ettei sitä jää ihmettelemään.

”valitse muotoja kuvasta”-työkalu

Tämä työkalu on monille sen sijaan erittäin tärkeä. Usein kun valitsemme hirttonuora- painikkeella vapaamuotoisia alueita, törmäämme ongelmaan, jossa alueiden valitseminen on hyvin hankalaa ja epätarkkaa. Käsi vapisee eikä kärsivällisyyttä riitä monimutkaisen objektin rajaamiseen. Tämän työkalun ansiosta voidaan useimmiten tätä prosessia nopeuttaa. Toiminto on työkaluikkunassa saksien kuvana:


Kuva 4. ”valitse muotoja kuvasta”-työkalu valittuna

Oletetaan sitten että haluamme valita kuvassa 3 olevan liikennemerkin. Hirttonuora-työkalulla tähän menee ikä ja terveys. Sen sijaan valitsemme tämän työkalun ja napsautamme hiiren ykköspainikkeella yksittäisiä pisteitä järjestyksessä liikennemerkin ympärillä siten, että viimeiseksi painetaan lähtöpistettä (suurenna ensin kuvaa hiukan suurennuslasilla):


Kuva 5. Liikennemerkin muoto valittuna. Ei aivan matemaattisen tarkka, mutta varmasti tarkempi (ja nopeampi) kuin käsivaralla pikaisesti tehty rajaus.

Sitten painetaan hiiren vasenta nappia valitsemamme muodon sisällä. Huom! Jos tämä ei onnistu, niin todennäköisesti vika on siinä että valitsemamme polku ei ole sulkeutuva (eli viimeinen piste on eri kuin lähtöpiste). Korjaa vika laittamalla viimeinen piste täsmälleen samaan paikkaan kuin ensimmäinenkin. Toinen yleinen virhe on, että pisteitä otetaan liian harvasti. Toinen huomion arvoinen seikka on, että tämä työkalu ei toimi jos tasoja on useita. Yhdistä ensin tasot tasotyökalulla (Ctrl+L) ja yritä uudestaan!


Kuva 6. Liikennemerkin muoto rajattu

Sitten yritämme vaikka kopioida tämän saman puun vasemmalle (Huomio: muista raahata tämän kuvan kopio ”Siirrä tasoja ja valintoja”-työkalullasiirto):


Kuva 7. ”Siirrä tasoja ja valintoja”-työkalu valittuna

 


Kuva 8. Liikennemerkki kopioituna toisen viereen.

Kuva on jo nyt melko hyvä, mutta jos oma kuvasi on hiukan epätäydellinen, voit parantaa sitä esimerkiksi kloonaustyökalulla.

”Luo ja muokkaa polkuja”-työkalu

Tutustumme vielä pikaisesti tähän työkaluun, joka saadaan GIMP:in työkaluikkunasta seuraavalla painikkeella:


Kuva 10. ”Luo ja muokkaa polkuja”-työkalu valittuna

Tämän avulla voidaan luoda sekä suoria että käyriä, joilla rajataan tietty alue. Suorien luominen onnistuu pelkästään pisteitä näppäilemällä, ja suoria saadaan taivutettua pitämällä pisteen kohdalla hiiren näppäintä pohjassa ja liikuttamalla hiirtä näytöllä. Ammattilaispiireissä tätä kutsutaan myös Bezier-käyrän piirtämiseksi. Periaate on se, että tällä työkalulla saadaan teoriassa vaikka kuinka monimutkainen käyrä piirrettyä yksiselitteisesti pisteiden ja suorien avulla. Käytännössä tämä on tietysti hyvin vaikeaa ja itse minun täytyy rehellisesti myöntää etten keksi yhtään käyttökelpoista esimerkkiä missä Bezier-käyrän piirtämistä voidaan hyödyntää. Vinkkejä toki otetaan vastaan, jos joku keksii jotain! Tutustu tämän työkalun logiikkaan ja luo seuraavankaltainen alue:


Kuva 11. Monimutkainen polku

Tämän alueen saa valittua napsauttamalla sen keskellä hiiren ykköspainiketta, jonka jälkeen se voidaan esim. kopioida ja liittää uuteen kuvaan.

One thought to “GIMP-työkaluja: etäisyyksien ja kulmien mittaaminen, muotojen ja polkujen valitseminen”

  1. Käyrätyökalulla voisi vaikka valita tuon liikennemerkin tasan tarkasti. Ja jos hiirellä kulmapisteen asettaa väärään paikkaan, niin sen siirtäminen ja käyrän kulmakertoimen muuttaminen on hyvin helppoa ja tarkkaa. Ainakin jos vertaa vaikka lassotyökaluun. Bezier-työkalu on ehdottomasti paras työkalu tarkkojen valintojen tekemiseen. Jos ja kun sillä tekee valinnan kunnolla, niin ei ole tarvetta enää myöhemmin korjailla.

Vastaa