Skip to main content

Värien säätöä GIMP-gurun tyyliin

Jos olet seurannut GIMP-oppaitani järjestyksessä, niin osaat jo kontrastin ja kirkkauden säädön, sävy-värikylläisyyden ja väritasapainon säädön- kaikki hyviä työkaluja korostamaan kuvan eri värejä, kirkkauksia ja kontrastia. GIMP:issä on vielä kaksi kappaletta näitäkin tehokkaampia työkaluja: värintoistokäyrät ja väritasojen säädöt. Avaa GIMP:illä mikä tahansa valokuva (älä esimerkiksi piirrettyä kuvaa, vaan oikea valokuva):


Kuva 1. Käsiteltävä valokuva

Värintoistokäyrät saadaan esiin valikosta ”Taso”=>”Värit”=>”Värintoistokäyrät”. Käyttöliittymä näyttää seuraavalta:


Kuva 2. Värintoistokäyrä.

Mustasta suorasta voi ottaa hiiren ykköspainikkeella kiinni ja muokata sen suuntaa. Voit myös painaa kuvassa 2 painiketta ”Nollaa”, jolloin muutokset kumoutuvat. Mihin suuntaan sitten käyrän muokkaus muuttaa kuvaa? Käyrä kertoo sen, että millainen edustus kullakin kirkkaustasolla on kuvassa, Jos teet käyrästä kuperan (kuva3), kuva muuttuu kirkkaammaksi. Jos tet käyrän koveraksi (kuva 4), niin kuva muuttuu tummemmaksi. Voit tehdä myös mutkittelevan käyrän, mutta se tarkoittaa sitä, että toisiaan lähellä olevilla väreillä tulee olemaan suuri kontrasti=>Kuva on hyvin epärealistinen, mutta toisaalta joku voisi kutsua sitä taiteelliseksi. Kokeile kaikkia näitä säätöjä:


Kuva 3. Kupera käyrä


Kuva 4. Kovera käyrä


Kuva 5. Mutkitteleva käyrä

Ota seuraavaksi kuvan 5 pudotusvalikkoon ”Arvo” jokin väri: punainen, vihreä tai sininen. Tällä toiminnolla pystytään säätelemään myös jokaisen RGB-värin (Red, Green, Blue) edustavuutta kuvassa. Esimerkiksi kuvan 6 käyrä korostaa tummanpunaisten värisävyjen osuutta kuvassa:


Kuva 6. Tummien värisävyjen osuutta on korostettu punaisella väriosuudella

No mitä hyötyä tästä on?

Tätä työkalua oppii käyttämään vain pitkän kokemuksen myötä. Ainoastaan kokenut valokuvaharrastaja ymmärtää että ”ahaa, tässä kuvassa täytyy lisätä vaaleansinisten värisävyjen määrää”. Kuitenkin tämän oppaan tarkoitus on selvittää vain tämän toiminnon tekninen osuus, taito on hankittava itse omalla harrastuneisuudella.

Väritasojen säätö

Väritasojen säätö on tärkeä työkalu, jolla säädellään kuvassa olevien värien näkyvyyttä, kirkkautta ja kontrastia. Se on usein parempi työkalu kuin kontrastin säätö valokuvien väriä paranneltaessa. Se saadaan esille kuvaikkunan valikosta ”Työkalut”=>”Värityökalut”=>”Väritasot” ja näyttää seuraavalta:


Kuva 7. Väritasojen säätö. Kuvan värejä voit säätää liikuttelemalla käyttöliittymään punaisella merkittyjä kolmioita.  

Jälleen voimme valita vain yhden kanavan (punainen, vihreä, sininen) tai sitten kaikki yhdessä (jolloin kanava-kohdassa näkyy teksti ”Arvo”). Ottotasoja saa säädettyä kuvassa 7 olevista kolmesta pienestä kolmiosta ja antotasoja siinä olevista kahdesta kolmiosta. 

Nyrkkisääntö väritasojen säädöstä on seuraava: kummatkin reunat kannattaa siirtää lähemmäksi keskustaa siten, että Ottotasot-diagrammista otetaan pois alueet, joilla ei ole mitään edustusta valokuvassa. Esimerkiksi kuvassa 7 vasemmanpuolimmaista säädintä on järkevää muuttaa noin 1 cm oikealle, samoin oikeanpuolimmaista säädintä on järkevää muuttaa noin 1 cm vasemmalle. Tämä on kuitenkin voimakkaasti tapauskohtaista, joten sokeasti tähän sääntöön ei kannata luottaa.

Vastaa