Valokuvan reunojen muotoilu GIMP:illä

Taiteelliset reunat GIMP:illä

Kuten tiedämme, valokuville voidaan tehdä monenlaisia taiteellisia reunoja. Tehdäänpä näistä monesta tusinasta variaatiosta muutama. Jokainen asiaa hiukan kokeileva kyllä keksii omin neuvoinkin paljon lisääkin.

Avaa joku kuva GIMP:illä. Kuvan sisällöllä ei ole väliä. Rajaa se ”valitse suorakulmioita” -työkalulla.


Kuva 1. ”Valitse suorakulmioita”-työkalu


Kuva 2. Rajataan alue

Tämän jälkeen väritämme reunat punaisella, lisäämme ns. ”pikamaskin”. Mikä tämä ”pikamaski” on? Se on yksinkertaisesti valintatyökalu. Se leikkaa pois kaiken, mikä on värjätty punaisella, tässä tapauksessa kuvan reunuksen.  Napsauta vasemmassa alakulmassa olevaa pikamaskinappulaa (ympyröity punaisella kuvassa 2).

 


Kuva 3. Rajattu valokuva

Tämän jälkeen paina valokuvan päällä hiiren oikeaa nappia ja valitse ”Suotimet”=>”Vääristymät”=>”aallot”. Pikamaski saa aaltoilevat reunat.

 


Kuva 4. Luomme aaltoreunat valokuvalle

Seuraavaksi klikkaa taas pikamaskin valintanappulaa, jossa tällä hetkellä näkyy punainen neliö. Se ottaa pikamaskin pois aivan kuten laittoi sen päällekin.


Kuva 5. Melkein valmis kuva. Pikamaski on poissa, mutta valinta on paikallaan.

Tämän jälkeen kopioit tämän kuvan Ctrl-C/Ctrl-V-menetelmällä toiselle alustalle (GIMP:in työkaluikkunassa ”Tiedosto”=>”uusi”) ja tulos on toivottu:


Kuva 6. Valmis kuva.

Kokeile myös muita vääristymiä. Esim. seuraava on melkein samantapainen, mutta valitse vääristymäksi ”aaltoilu”:


Kuva 7. Toinen hienoreunainen valokuva

Liike-epäterävöittämisen käyttäminen

Tämä on helppo ja nopea keino reunojen muuntamiseksi:

-Valitse suorakulmio-työkalu ja tee sillä suorakulmio valokuvan keskelle

-Valitse ”Valitse”=>”Käänteinen” (jotta seuraava suodin vaikuttaisi nimenomaan rajatun alueen ulkopuolelle, ei sen sisäpuolelle)

-Valitse ”Suotimet”=>”Tee epäteräväksi”=>”Liike-epäterävyys”

-Poista suorakulmio-työkalun valinta


Kuva 8. Liike-epäterävöittämisen työkalu. Säätele ”Pituus”-ja ”Kulma”-parametrejä kunnes lopputulos on mieleisesi. Pidä rasti kohdassa ”Esikatselu” niin saat nähdä suoraan miten parametrien valinta onnistu.


Kuva 9. Lopputulos

Vielä eräs klassinen työ

Eräs yleisimmistä reunoista (varsinkin vanhojen ja sellaisilta näyttävien valokuvien tapauksessa) on ellipsimäinen, vähitellen pois haihtuva reuna. Se saadaan GIMP:illä hyvin yksinkertaisesti:

-Ota ellipsirajauksella valokuvan osa, jonka haluat kuvattavaksi

-Valitse ”Valitse”=>”Pyöristä”(huom! Tämä voidaan valita vasta, kun valinta on tehty).


Kuva 10. ”Pyöristä valinta”-käyttöliittymä

järkevä arvo pyöristyssäteeksi (ilmoittaa sen, kuinka vahvasti reunoja haihdutetaan pois) on yleensä 100-400. Liian pieni säde ei tee havaittavia muutoksia, liian suuri säde taas haihduttaa miltei kaiken kuvasta pois.

-Näennäisesti ei tapahdu mitään. Siirrä silti kuva Ctrl-C/Ctrl-V-menetelmällä toiselle alustalle (”Tiedosto”=>”Uusi”=>”OK”).


Kuva 11. Klassiset haihtuvat valokuvan reunat

Sitten valitsemme vielä hirttonuoravalinnanhirtto pääpaletista ja napsautamme jostain kohdasta kuvaa hiiren ykköspainikkeella jolloin rajausviiva häipyy pois:


Kuva 12. Lopputulos.

 

Vastaa