Uuden kuvan luominen GIMP:illä

Sen lisäksi, että GIMP on loistava kuvankäsittelyohjelma, sillä saa piirrettyä myös omia kuvia. Kynää, ruiskutyökaluaruiskuja monia muita työkaluja voi käyttää luovaan piirtämiseen. Voit piirtää joko yksiväriselle (yleensä valkoiselle) alustalle tai sitten jo avatun valokuvan/muun piirroksen päälle.

Uuden Kuvan luominen tapahtuu GIMP:illä valitsemalla kuvaikkunan valikkoriviltä ”Tiedosto”=>”Uusi”. Kuvan leveys ja korkeus voidaan asettaa halutuksi, mutta yleensä oletusarvot ovat ihan hyviä.


Kuva 1. GIMP:in uuden kuvan luominen. Voit säätää leveyttä ja korkeutta ja kokeilla muitakin vaihtoehtoja. Napsauta sitten ”OK”.


Kuva 2. Tässä harjoituksessa läpikäydyt toiminnot. Vasemmalta alkaen: Maalitölkkimaali, väriliukumavari, pensselipensseli ja pyyhekumikumi.

Napsauta ”OK”-painiketta ja GIMP luo sinulle valkoisen pohjan kuvaa varten. Jos pohja ei ole valkoinen, se johtuu siitä että taustavärisi on joku muu.

vari

Kuva 3. Taustaväri on säädetty valkoiseksi

Käydäänpä läpi perusasiat: pensselin kuvaa kaksoisnapsauttamalla saat esiin valikon, josta voit säädellä piirtämäsi viivan ominaisuuksia.


Kuva 4. Pensselin valikko.

Tärkeitä ovat valikko ”toiminta” ja ”Sivellin”, jolla saat vaihdeltua sekä pensselinpenspaksuutta että sen toimintatapaa: ”Normaali, Roiskiva” jne… ”Peitto”-ominaisuudella saat säädettyä sitä, kuinka vahvasti sivellin piirtää väriä. Esimerkiksi jos haluat maalata valokuvassa olevan auton muun väriseksi, kannattaa peitto olla pienempi kuin 100%, niin työ voi näyttää hyvinkin realistiselta. Kokeile lisäksi ”Häivytä”-optiota, joka rajaa sivellinvedon pituutta häivyttäen sitä vähitellen pois, aivan kuten oikeassakin pensselissä maali loppuu liian pitkässä sivellinvedossa kesken.


Kuva 5. Kaikenlaisia sivellinvetoja

Huomio! Vakiokysymys siveltimenpens (tai miksei kynänkinkyna) kohdalla on suoran viivan piirtäminen. Se onnistuu siveltimellä tai kynällä Shift-näppäin pohjassa napsauttamalla hiirellä kahta eri pistettä kuvassa. Jos haluat piirtää useita suoria viivoja (esim. suorakulmion tapauksessa9 täytyy Shift-näppäin päästää välillä ylös.

Värillä täyttäminen

Useasti joudumme värittämään kuvan taustavärillä enne varsinaisen kuvan piirtämistä. Se onnistuu samoin kuin kaikilla muillakin piirros/kuvankäsittelyohjelmilla maaliämpärinpontto kuvaa napsauttamalla. GIMP:issä samoin kuin muissakin kuvankäsittelyohjelmissa voi itselleen valita tausta-ja edustavärin (oletuksena ne ovat valkoinen ja musta). Ne näkyvät kuvassa 5, ja niitä saa vaihdeltua kaksoisnapsauttamalla edusta- tai taustaväriä hiiren ykköspainikkeella. Kaksoisnuoli punaisella merkityn alueen sisällä on ”taustaväri edustaväriksi ja toisinpäin”-toiminto, joka aktivoituu luonnollisesti hiirellä napsauttamalla.


Kuva 6. Tästä vaihdetaan tausta- ja edustaväri tuplaklikkaamalla joko edustavärin (tässä musta) tai taustavärin (tässä valkoinen) osoittavaa suorakulmiota.


Kuva 7. Oletusvärin vaihtaminen. Vaihtoehtoja riittää, joko silmämääräisesti hiirellä tai sitten tarkkana värinä heksadesimaalimerkinnän kautta. Näitä samoja heksadesimaalikoodeja voidaan käyttää myös WWW-sivujen värivalinnassa, joten GIMP on loistava apuohjelma myös WWW-graafikolle!

Vaaleanpunainen pyyhekumin kuvakumi pyyhkii värin pois ja laittaa tilalle oletustaustavärin. Pyyhekumin pyyhkimän jäljen leveyttä ja muita optioita voit valita samanlaisen käyttöliittymän avulla kuin siveltimessäkin. Voidaan ajatella myös, että kun pyyhit pyyhekumilla, se värittää alueen taustavärillä. Oletuksena se on valkoinen, mutta se voidaan säätää tietysti miksi väriksi kukin vain haluaa.

Täyttö kuviolla

Maalitölkki-käyttöliittymässä (kaksoisnapsauta maalipurkinmaalikuvaa, niin saat sen esiin) on myös mahdollisuus ”täytä kuviolla”. Tällä saat hienoja taustakuvia piirroksiisi, eikä sinun täydy värittää kaikkea tasapaksulla edustavärillä. Myös taustavärillä maalaaminen onnistuu sopivalla asetuksella.


Kuva 8. Taustakuvioiden valitseminen

Maalitölkin oikealla puolella on työkalu nimeltä ”täytä väriliukumalla”vari. Tällä saat kuvaasi upean väriliukuman vaaleasta tummempaan valitsemallasi geometrialla. kaksoisnapsauta työkalua ja vedä hiirellä vasen painike pohjassa viiva kuvan yli haluamaasi suuntaan ja haluamallasi pituudella.


Kuva 9. Väriliukuma valkoisen kuvapohjan yli.

”Muoto”- ”toista”- ja ”Toiminta”-valikkojen (jotka saat esiin kaksoisnapsauttamalla ”väriliukuma”-kuvaa peruspaletissa) sekä edusta- ja taustavärien muuntamisen avulla saat kokeiltua loputtomasti eri väriliukumavariaatioita.


Kuva 10. Väriliukuman säätöjä


Kuva 11. Eksoottisempi väriliukuma


Kuva 12. Vielä eräs toinen erikoinen väriliukuma

”Tason tai valinnan vääntö”-työkalullakierto saat kierrettyä kuvaa vinoon.


Kuva 13. Vinoon piirretty hohtava ympyrä. Harmaa ruudukko takana on ns. läpinäkyvä alue, jonka ominaisuuksiin palaamme myöhemmin.

 

Vastaa