Tutustuminen pikamaskiin

Tämän monisteen tarkoitus on tutustua ”pikamaski”-toimintoon GIMP:issä. Esimerkkiprojektina teemme syväyksen, eli esineen taustan vaihtamisen sen avulla. Otetaan seuraava kuva ja avataan se GIMP:issä:


Kuva 1. Päivänkakkara.


Kuva 2. Sama päivänkakkara avattuna GIMP:issä. Vasemmalla alakulmassa on punaisella merkittynä pikamaskin painike, joka voidaan laittaa päälle ja pois napsauttamalla sitä hiiren ykköspainikkeella.

Pikamaski, englanniksi Quickmask, on tehokas keino rajata alueita ja copypasteta haluttuja alueita tehokkaasti. Mikä pikamaski on? Asiaa voidaan verrata tavalliseen maskiin. Eli jos ihmisen päässä on vappumaski, se peittää osan kasvoista. Mutta osassa maskia on alueita, jotka eivät peitä kasvoja. vähintäänkin silmänreiät, yleensä myös suun alue tai hiuksien alue. Me voimme maskien avulla kuvankäsittelyssäkin peittää tietyt alueet kuvassa, jonka jälkeen on helpompi keskittyä niihin osiin, joita maski ei peitä. Pikamaski on monesti paljon parempi keino valita alueita kuin hirttonuora tai muut perusvalintatyökalut.

Pikamaskilla on yhteisiä piirteitä myös tavallisen maskin kanssa, johon tutustumme ”guru level”-oppaissamme. Oleellisia eroja ovat mm. se, että oikeassa maskissa on enemmän valintoja ja oikea maski liitetään kuvaan yleensä, kun siinä on useampia tasoja. Mutta pikamaskia kannattaa käyttää silloin, kun sitä pystyy käyttämään, se säästää aikaa ja on helppo asia oppia (ainakin, jos vertaa tavallisiin maskeihin)! Tiedämme jo, että alueita voidaan GIMP:issä rajata suorakulmio ja ellipsi- valinnalla sekä myös hirttonuoralla, jos rajattava alue on epäsäännöllisen tai vaikean muotoinen (kuten vaikka esimerkkikuvamme päivänkakkara). Otetaan vaikka keltainen kukan keskusta soikiovalinnallasouikio:


Kuva 3. Kukan keskusta valittu

Paina tämän jälkeen kuvan 2 pikamaskivalintaa, jolloin ulkopuoli muuttuu punaiseksi, ja keskusta säilyy luonnollisen näköisenä. Tämä tarkoittaa sitä, että luonnollisen näköinen alue on se, mikä on valittu, punainen alue on ”leikattu pois”. Mitä iloa sitten pikamaskista on? Voimme kumityökalullakumi ”puhkoa” lisää reikiä maskiin, jolloin nekin alueet ovat valitun alueen sisällä. Jos taas puhkomme maskiin reikiä liikaa, niin voimme pensselillä pensseli tai kynälläkyna (pikamaskin ollessa päällä) taas maalata pikamaskia uudestaan alueen päälle. Piirrä vaikka pensselillä ristikko ympyrän päälle (jos haluat täysin suorat viivat, muista viivan piirto Ctrl-näppäimen kanssa):


Kuva 4. Ristikko ympyrän päällä

Napsautetaan sitten pikamaskipainiketta uudestaan, jolloin pikamaski poistuu:


Kuva 5. Ympyrän sektoreita valittu

Nyt ymmärrämme pikamaskin edut. Hirttonuoralla emme pystyisi ikinä rajaamaan neljää näin säännöllisen muotoista aluetta ja kehittyneidenkin rajaustoimintojen kanssa (katso lisätietoa jos kiinnostaa) se olisi hyvin monimutkaista. Copy-pastea valitut alueet uudelle pohjalle (”Tiedosto”=>”Uusi…”). Valintarajat (mustavalkoisena vilkkuvat reunat eli ”juoksevat muurahaiset”) saa pois valikosta ”Ikkunat”=>”Tasot” painamalla ilmestyvässä käyttöliittymässä ankkurin kuvalla varustettua painiketta alaoikealla, kun Kelluva valinta (Liitetty taso)- niminen taso on aktiivisena.


Kuva 6. Paina tässä käyttöliittymässä ankkurin kuvalla varustettua painiketta alaoikealla


Kuva 7. valitut alueet nyt uudessa kuvassa

Lopputehtävässä otamme jälleen alkuperäisen kuvan esiin. Valintarajat saa pois ottamalla työkaluikkunassa jälleen soikiovalinta-työkalunsoikio ja napsauttamalla sen jälkeen hiiren ykköspainiketta jossain kohtaa kuvaa (ympyrävalinnan moodi on oltava kohdassa Normaali, muuten tulos ei ole toivottu. Täällä on selitetty moodeista tarkemmin. Moodi on oletuksena kohdassa Normaali.)

Otetaan seuraavaksi jälleen esille alkuperäinen kuva (kuva 1) ja napsautetaan pikamaskipainiketta ilman, että ollaan tehty mitään rajauksia. Tällöin koko kuva värjäytyy punaiseksi, eli menee pikamaskin alle. Sen jälkeen ota pyyhekumityökalu kumi esille ja ala kumittaa sillä keskellä kuvaa. Huomaat, että kumi poistaa maskista alueita eli sen toiminta on täysin päinvastainen kuin pensselin! Kumita (mieluiten suurennuslasin kanssa) kuvasta päivänkakkaran alue. Tämä on tässä työssä vaikein ja aikaa vievä osuus, joka vaatii hyviä hermoja ja vakaata hiirikättä. Jos kumitat jostain liikaa, voit korjata sen pensselillä.


Kuva 8. Pyyhekumin asetukset. Laita ruksi kohtaan ”Kova reuna”, jotta tulos ei olisi ”suttuisen” näköinen. Peitto-ominaisuus täytyy luonnollisesti olla 100%

Huomio! Edustavärin on oltava pikamaskia käyttäessä musta ja taustavärin valkoinen. Jos piirrät pensselillä muulla värillä kuin valkoisella, niin pikamaski pyyhkiytyy pois vain osittain. Samoin pikamaski menee päälle vain osittain jos pyyhit jollakin muulla taustavärillä kuin valkoisella. Tätäkin pikamaskin ominaisuutta voidaan käyttää hyödyksi joissakin erityisen vaikeissa ”gurukikoissa” kuten vaikka läpinäkyvien huntujen tai läpinäkyvän juomalasin syväyksessä, mutta se ei kuulu tämän oppaan aihepiiriin.

varit

Kuva 8. Edusta- ja taustavärit työkaluikkunassa


Kuva 9. Pikamaski poistettu kukan päältä pyyhekumilla


Kuva 9. Auringonkukka valittuna, kun pikamaskipainiketta napsautetaan uudemman kerran

Sitten painetaan pikamaskipainiketta uudestaan ja kopioidaan valinta uudelle alustalle:


Kuva 10. Kuva liitettynä uuteen alustaan (hätäisesti tehty esimerkki). Valintarajat saa poistettua esimerkiksi valitsemalla hirttonuora-työkalunhirtto ja napsauttamalla sen jälkeen hiiren vasenta painiketta jossakin kohtaa kuvassa ”juoksevien muurahaisten” eli valintarajojen ulkopuolella. Kuvassa on joitakin tummia alueita, joita on tullut mukaan taustasta. Parempaan lopputulokseen päädytään käyttämällä eri siveltimiä, suurennuslasia sekä tietysti rutosti aikaa. Uskottavaan lopputulokseen pääsee minimissään 15-20 minuutilla, joten monimutkaisen esineen erottaminen taustastaan pikamaskin avulla vie paljon aikaa ja hermoja!

Vastaa