Taustan sumentaminen

Monesti on niin, että liian terävä tausta häiritsee itse kuvaa esim. kuvattaessa tiettyä henkilöä. Tässä oppaassa esitämme, miten tausta sumennetaan pitäen kuitenkin halutun henkilön/muun edessä olevan objektin muoto tarkkana. Mikäli pääset tämän oppaan läpi, olet päässyt läpi yhden sivustoni vaikeimmista tehtävistä. Todelliseen guruosaamiseen toki on vielä matkaa, mutta perustekniikat ovat nyt hallussa. Sitten vain paiskimaan töitä käytännössä, ja usean vuoden rankan työskentelyn jälkeen alkaa kuvankäsittelygurun mitali häämöttää taivaanrannassa!

Otetaan seuraava kuva:


Kuva 1. Ihmettelemässä maailmaa laiturilla

Miten tausta sumennetaan? Kuvankäsittelyamatöörille tulee heti ensimmäisenä mieleen se, että rajataan tarkkana pidettävä hahmo, valitaan ylhäältä ”Valitse”=>”Käänteinen”, jolloin valitsemme manipuloitavaksi nimenomaan rajatun alueen ulkopuolisen alueen, ja sitten sovelletaan esimerkiksi Gauss-sumennusta. Idea on yksinkertainen, mutta se ei käytännössä toimi kovinkaan hyvin jo siitä syystä, että lassotyökalulla tai ”Valitse muotoja kuvasta”-työkalulla ei yksinkertaisesti useinkaan saa leikattua kuvaa uskottavasti. Leikkauskohdasta tulee myös liian ”terävä”, ja kokematonkin ihminen näkee että kuvaa on editoitu alkeellisesti. Tämä on aloittelevan kuvamanipulaation harrastajan yleisin virhe: yksinkertainen leikkaus-liimausmenetelmä ei vain yksinkertaisesti toimi käytännössä, jos halutaan korkealaatuisia editointeja.

Sen sijaan lähdemme kikkailemaan jälleen tasoilla ja maskeilla- huomaat kyllä eron lopputuloksen paremmuudessa!

Avataan ensin kuva GIMP:issä ja hajotetaan se eri kanaviin: ”Kuva”=>”Tila”=>”Hajota”.


Kuva 2. Hajota kanavat-työkalu. Ota ruksi pois ”Hajota tasoihin”-kohdasta jos siinä on sellainen.

Tämä toiminto luo kolme mustavalkokuvaa. Mitä ihmettä ne tarkoittavat? Kukin kuva edustaa mustavalkoisena punaisen, vihreän tai sinisen edustusta kuvassa. Etsimme sellaisen kuva, jossa edistuksen kontrasti taustaan verrattuna on suurin mahdollinen. Kaikki näyttävät olevan hyviä kuvia, mutta vihreä on yleensä paras (kuten tämänkin valokuvan tapauksessa). Valitsemme sen. Voimme sulkea sinisen ja punaisen kanavan, mutta pidä vihreä kanava ja alkuperäinen värikuva GIMP:issä esillä.


Kuva 3. Vihreä kanava

Tämän jälkeen helpottaaksemme työtä rajaamme alueen selkeänä haluamamme hahmon ympärillä. Huom! Tämä ei ole siis lopullinen rajaus, ole siis suuripiirteinen! Älä jätä mitään osaa hahmosta rajauksen ulkopuolelle, mutta tyhjää tilaa voit kyllä jättää hahmon ympärille. Sen jälkeen valitse ”Valitse”=>”Käänteinen”, ja maalaa maalipurkillapntto ulkopuoli mustaksi. Jos jätät ”Valitse”=>”Käänteinen”-toiminnon valitsematta, maalaa maalipurkki valinnan sisäpuolen mustaksi, vaikka painaisitkin hiiren nappia sen ulkopuolella:


Kuva 4. Rajaus


Kuva 5. Rajaus ja maalipurkin käyttö.

Sen jälkeen poistamme rajausvälineen valinnalla ”Valitse”=>”Ei mitään”. Tämä vaihe on tärkeä, koska muuten raja-arvon ottaminen, johon seuraavaksi paneudutaan, ei onnistu.


Kuva 6. Rajaustyökalu on poistettu käytöstä.

Seuraavaksi ota työkalu ”Työkalut”=>”Värityökalut”=>”Raja-arvo”


Kuva 7. Kuva muuttuu täysin mustavalkoiseksi. Muuta raja-arvoa (alhaalla oleva nuolenkärki) kunnes hahmo erottuu selkeästi ympäristöstä.


Kuva 8. Nyt hahmo erottuu paremmin ympäristöstä

Seuraavaksi ota tasotyökalu esiin (”Ikkunat”=>”Tasot”) ja teemme uuden tason (Nappi vasemmassa alakulmassa) seuraavilla asetuksilla:


Kuva 9. uuden tason asetukset


Kuva 10. Lopputulos ”OK”-napin painamisen jälkeen

Sitten valitsemme värikuvan, joka sinun piti säilyttää, painamme Ctrl-A (tai valikosta ”Valitse”=>”Kaikki”) ja siirrämme sen Ctrl-C/Ctrl-V-menetelmällä mustavalkokuvan päälle:


Kuva 11. Copy-pasteamisen jälkeen näyttää tasotyökalu tältä

Sitten painamme ankkuri-nappia alaoikealta ja tämä ankkuroi liitetyn tason paikalleen:


Kuva 12. Nyt tasotyökalu näyttää tältä

Sitten lähdetään pensselillä maalaamaan ”Tausta”-tasossa hahmon silhuettia: hahmo valkoiseksi, kaikki muu mustaksi. Joudut käyttämään paljon suurennuslasia ja muutamia eri pensseleitä. Tämä on koko työn masokistisin osuus, joka vie paljon aikaa, hermoja ja virvokkeita. Lopputulos näyttää seuraavalta:


Kuva 13. Hahmon silhuetti.

Tässä vaiheessa sumennamme kuvan: ”Suotimet”=>”Tee epäteräväksi”=>”Gauss-sumennus”. Valitse melko pieni arvo, 5 tai vastaava ja paina ”OK”.

Sen jälkeen valitse ”Taso”=>”Värit”=>”Käänteinen”:


Kuva 14. Käänteinen silhuetti

Ota jälleen alkuperäinen värikuva esille (mutta älä sulje kuvaa 14, tarvitsemme sitä vielä!) , sille tasotyökalu ja kahdenna taso (keskellä alhaalla on painike sitä varten). Anna tasolle vaikka nimi ”Sumennettu”:


Kuva 15. Alkuperäisen kuvan tasot

Huolehdi että taso ”Sumennettu” on valittu kuvassa 15. Sitten valitse alkuperäisessä kuvassa ”Suotimet”=>”Tee epäteräväksi”=>”Gauss-sumennos”. Se, mikä arvo Gauss-sumennokselle on hyvä on vain kokeiltava itse. Itse käytin arvoa 10, mutta lopputulosta tarkasteltaessa se oli liian suuri. 


Kuva 16. Sumennettu valokuva

Luo sitten ”Sumennettu”-tasolle uusi maski seuraavilla arvoilla:


Kuva 17. Maskin asetukset


Kuva 18. ”OK”-napin painamisen jälkeen tasojen pitäisi näyttää tältä

Mene sitten mustavalkokuvaan takaisin (kuva 14), valitse kaikki (Ctrl-a) ja copy-pastea tämä toisen kuvan päälle Ctrl-C/Ctrl-V-menetelmällä, mutta varmista ensin että tasot on valittu seuraavasti:


Kuva 19. ”Tausta”-taso maskin kanssa valittu.


Kuva 20. Tasot näyttävät nyt tältä

Sitten painat ankkurin kuvaa, jolloin liitetty taso ankkuroituu edelliseen:


Kuva 21. Tasot näyttävät nyt tältä

Ja lopputulos on halutunlainen:


Kuva 22: Lopputulos. Onnistuitko pääsemään tänne saakka? Jos onnistuit, niin voin suoraan sanoa että sinussa on ainesta ammattilaiseksi tai korkean tason harrastelijaksi. Harkitse vakavasti näitä uramahdollisuuksia:)

Loppuarviointi: Ei kovin hyvä, mutta taatusti uskottavampi kuin copy-pasteamalla saatu kuvamanipulaatio. Suurimpina virheenä huomasin että olin Gauss-sumentanut kuvan 13 silhuettia liikaa. Tarkasti katsottuna kuvasta näkyy epäilyttäviä ääriviivoja. Jostain syystä myös haarojen välistä näkyvä laituri ei ole sumentunut. Koeta välttää (tai jälkikäteen manipuloida piiloon) näitä virheitä.

Vastaa