Suotimia osa II, muuta eksoottista manipulaatiota

Lisätehtäviä GIMP-kuvankäsittelyohjelmaan

Tässä välissä kun olemme käyneet läpi melko suuren kerta-annoksen GIMP:in ydinominaisuuksia on hyvä aika taas rentoutua ja kokeilla GIMP:in taiteellisia kykyjä:

Tee uusi kuva (”Tiedosto”=>”Uusi kuva”).

Kaksoisklikkaa ”Täytä väriliukumalla” ja valitse sen säädöt seuraavasti: ”Väriliukuma: abstract 2”, ”Muoto: säteittäinen”, ”Toista: sahalaita-aalto”. Täytä kuva värililukumalla (vetämällä hiirellä vasen nappi pohjassa viiva kuvan yli) seuraavaan tyyliin:


Kuva 1. Pallomainen väriliukuma

Seuraavaksi valitse hiiren oikealla napilla ”Suotimet”=>”Valoefektit”=>”Heijastus”. Tee seuraavanlainen:


Kuva 2. Heijastusefekti mukaan

Seuraavaksi ”Suotimet”=>”Reunantunnistus”=>”Neon”. Säädä hiukan asetuksia ja tee seuraavanlainen kuva:


Kuva 3. Neonvärit mukaan

Tallenna kuva ja siirry seuraavaan tehtävään.

Tee taas uusi kuva, ”Tiedosto”=>”Uusi”. Tee väriliukumaan asetukset:”Väriliukuma: pastels”, ”Muoto: neliömäinen”. Tee liukuma keskustasta reunoihin päin:


Kuva 4. Neliökuviot pastelliväreillä

Seuraavaksi ”Suotimet”=>”Kohina”=>”Hajota HSV”:


Kuva 5. Värimuunnoksia

Seuraavaksi talleta kuva ja ota joku valokuva muokattavaksi. Klikkaa sen päällä hiiren oikeaa nappia ja valitse ”Suotimet”=>”Vääristykset”=>”Koirankorva”. Näin saadaan osittain ”taitettu” kuva. Harmaa ruudukko kuvan takana ilmoittaa, että siinä kohtaa ei ole mitään väritietoa kuvasta. Jos siis esimerkiksi tallennat kuvan ja katsot sitä nettiselaimella, siinä kohdassa näkyy pelkkää taustaväriä.


Kuva 6. Koirankorva

Nyt valitse ylhäältä ”Muokkaa”=>”Kumoa koirankorva”. ”Kumoa”-toiminto on muussakin kuvankäsittelyssä kuin vain tietotekniikassa eräs tärkeimmistä asioista, sillä voi välttää katastrofeja.

Seuraavaksi taas kokeilemme uusia valoefektejä: Valitse ”Suotimet”=>”Valoefektit”=>”GFlare” ja tee seuraavan näköinen kuva:


Kuva 6. Hiukan uusia valoefektejä

Valitse taas ”Muokkaa”=>”Kumoa Gflare”.

Seuraavaksi kokeile ”Värit”=>”Max RGB”. Tämä laittaa jokaisen pikselin valokuvassa puhtaasti punaiseksi, vihreäksi tai siniseksi (tai mustaksi).


Kuva 7. Max RGB-toiminto

Kumoa taas tämä toiminto.

Seuraavaksi ”Suotimet”=>”Valoefektit”=>”Supernova”:


Kuva 8. Supernova-toiminto

Taas ”Muokkaa”=>”Kumoa”. Sitten kokeile vielä valikkoa ”Suotimet”=>”Valoefektit”=>”Valoefektit”(ja sieltä etenkin välilehti ”Valo”), ja tee esimerkiksi seuraavankaltainen kuva:


Kuva 9. Erikoisia valoilmiöitä

Vastaa