Projektitehtävä:Esineen värjäys

Kuvankäsittelyn yhtenä erikoisesimerkkinä värjäämme mansikan raa’an vihreäksi. Oikeasti mansikkahan on raakana valkoinen, mutta toivotaan ettei kukaan huomaa tätä ristiriitaa:) Tässä näet mansikan ennen värjäystä:


Kuva 1. Aito mansikka

Lataamme tämän kuvan GIMP-ohjelmassa:


Kuva 2. Mansikka GIMP-kuvankäsittelyohjelmassa

Valitse seuraavaksi ”valitse väriltään yhdenmukaisia alueita”


Kuva 3. ”valitse väriltään yhdenmukaisia alueita” valittu

Kaksoisnapsauta hiirtä sitten taikasauvan päällä ja saat seuraavat käyttöliittymän:


Kuva 4. Taikasauvan käyttöliittymä

Säätönuppi ”Raja” on kaikkein tärkein asia. Jos raja on liian alhainen, valitsee taikasauva alueita liian suuripiirteisesti, ja jos raja on liian tiukka, niin taikasauva taas valitsee liian pienen alueen. Olen ottanut mansikan valokuvan sen takia, että mansikka on väriltään kyllin erottuva taustan verrattuna. Taikasauva siis pystyy nappaamaan sen sopivalla ”raja”-arvolla. Kokeile, mikä arvo tämä on ja jatka eteenpäin senb jälkeen, kun olet löytänyt sen!

Tämän jälkeen napsauta mansikan päällä hiiren kakkospainiketta ja valitse ”Suotimet”=>”Värit”=>”Väritetään”, tai valitse sama toiminto kuvaikkunan valikkoriviltä. Valitse väritykseksi vihreä väri.


Kuva 4. Vihreä väri

Ja sitten OK, ja tulos tulee olemaan seuraava:


Kuva 5. Raaka mansikka.

Huom! Taas ääriviivat rajaustyökalusta jäävät näkyviin, ne saa poistettua toiminnolla ”Valitse”=>”Ei mikään”.

Samalla lailla saat värjättyä autoja, siltoja ja mitä tahansa yhdenmukaisia objekteja. Ota kuitenkin huomioon että mikään täydellinen työkalu tämä ei ole. Välillä jossakin valokuvassa rajauksen ottaminen ei onnistu mitenkään, vaikka kuinka vääntelisi taikasauvan raja-arvoa. Muutoinkin pikkutarkan kuvan alueiden valitseminen liene viisainta tehdä käsipelillä ja suurennuslasilla, jos haluaa tehdä oikein tarkkaa työtä. Joissakin tapauksessa (kuten tämä mansikka) taas taikasauvan käyttö onnistuu erittäin hyvin.

Lopputehtävä: Käytä mielikuvitustasi, ota internetistä valokuva ja värjää tällä työkalulla jokin esine (vaate, rakennus tms) toisenlaiseksi. Ota kuva, jossa kiinnostuksen kohteena oleva objekti on jo valmiiksi tarpeeksi erottuva taustasta.

Yksi kommentti “Projektitehtävä:Esineen värjäys

  1. Mikä tuossa pitäisi valita raja-arvoksi, kun en onnistu millään saamaan mansikasta vihreää vaan väritys leviää aina koko kuvaan. Tai miten se ylipäätään pitäisi kokeilemalla löytää? Olen yrittänyt vaikka millä arvoilla, mutta aina värjääntyy ihan oudosti koko kuva eikä pelkkä mansikka. Minun gimp versiossani myös väritys ei löydy suottimien alta vaan ihan valikosta värit –> väritä (onkohan edes oikea toiminto siis millä yritän?) Tai onko sillä merkitystä, missä kohti mansikkaa klikkaa?

Vastaa