Projektitehtävä: ympyröitä läpinäkyvän pallon pinnalla

GIMP ei ole tietenkään varsinainen 3D-mallinnusohjelma mutta teemme tässä oppaassa erään työn, jossa on kolmiulotteisuuden tuntua. Tämän oppaan seuraaminen edellyttää jonkinmoista käsitystä tasojen käytöstä GIMP:issä. Tee ensin uusi kuva, kooltaan 300*300 pikseliä:


Kuva 1. Uuden kuvan luonti

Luo sitten uusi taso valikosta ”Ikkunat”=>”Tasot”=>”Uusi taso”


Kuva 2. Uuden tason luominen tapahtuu tutulla tavalla vasemmassa alakulmassa olevaa painiketta painamalla

Sen jälkeen luo peruspaletin ”Valitse ellipsejä”-työkalulla ympyrän muotoja tälle uudelle tasolle. Muista, että ”Shift”-nappi pohjassa saat valittua täsmälleen ympyrän muotoisia alueita. Tässä kohtaa törmäämme tavallisesti siihen ongelmaan, että kun yritämme valita toisen ympyrän muotoisen alueen, edellinen valinta häipyy. Tämä ongelma poistuu tuplaklikkaamalla ”valitse ellipsejä”-työkalua ja muuttamalla ”toiminta”-kohdan moodia ilmestyvästä käyttöliittymästä seuraavasti: Oletuksena on todennäköisesti valittu ”Korvaa valittu alue”-moodi (punainen neliö). Ota sen vierestä toiminto ”lisää valinta”. Nyt pystyt valitsemaan mielivaltaisen määrän erillisiä alueita.


Kuva 3. ”Valitse ellipsejä”-työkalun käyttöliittymä: Valitse ”Toiminta”-kohdasta toinen neliö ensimmäisen sijasta (joka sinulla todennäköisesti on päällä).


Kuva 4. Ympyrän muotoja valittu, silmämääräisesti yhtä suuria kaikki

Sitten värjää maalipurkki-työkalulla ympyrät vihreiksi maalipurkillamaalipontto. Valitse edustaväriksesi vihreä.


Kuva 5. Maalipurkin asetuksia. Huomaa asetus ”Täyttö edustavärillä”

Nyt sinulla pitäisi olla vihreitä ympyröitä valkoisella pohjalla. Sitten yksinkertaisesti suljet toisen tason (taustaväritason) klikkaamalla sen vasemmalla puolella olevan silmän umpeen kuvan 5 tapaan:


Kuva 6. Kaksi tasoa, joista ”taustaväri”-taso on klikattu pois. Tuloksen tulisi olla kuvan 6 kaltainen.

 


Kuva 7. Valittuna on vain vihreät ympyränmuodot, ei taustaväriä. Harmaa ruudukko ilmaisee, että alue on täysin läpinäkyvä.

Seuraavaksi on syytä ottaa häiritsevät valintaviivat ympyröiden kehältä: Valitse ylävalikosta ”Valitse”=>”ei mikään”. Katkoviivojen pitäisi häipyä. Varmista vielä että tasotyökalussa on valittuna nimenomaan uusi taso, ei suljettua ”taustaväri”-tasoa:


Kuva 8 Uusi taso valittuna.

Seuraavaksi kuvaamme nämä ympyrän muodot palloon toiminnolla ”Suotimet”=>”Kuvaukset”=>”Kuvaa kappaleeseen”, valitse ”pallo”


Kuva 9. Lopputulos näkyvillä.

Seuraavaksi voimme vielä kokeilla yhtä vääristymää jolla yleisesti laitetaan mm. pallot kananmunan muotoon: ”Suotimet”=>”Vääristykset”=>”Taivutus käyriin”


Kuva 10. ”taivutus käyriin”-operaatio. Raahaa hiirellä oikealla ylhäällä olevia pisteitä, jolloin saat käyriä muokattua ja saat kuviota venytettyä halusi mukaan.


Kuva 11. Kuvan 9 asetuksilla saadaan seuraava kananmunan muotoinen kappale.

Vastaa