Skip to main content

Projektitehtävä: Planeettalogo GIMPillä

Tämä projekti on melko haastava ja edellyttää, että osaat tehdä GIMP:illä seuraavia asioita sujuvasti:

-Osaat käyttää Script-fu-valikkoa ohjeiden mukaan

-Osaat käyttää suotimia ohjeiden mukaan

-Osaat kirjoittaa kuvaan tekstiä eri väreillä

-Osaat tasojen käytön alkeet

Huomioi, että tämä opas ei pääsääntöisesti ole aloittelijoita varten, vaan tarvitset monia ennakkotietoja ja kokemusta GIMP-ohjelman käytöstä voidaksesi seurata sitä!

Huomio! Tämän oppaan olen alunperin tehnyt vanhemmalle GIMP:in versiolle ja siitä johtuen tasojen käyttö ei nykyisessä GIMP:issä ole kaikkein järkevintä. Voit tehdä asiat myös helpommalla tavalla. Lopputulos on tärkeintä, ei työvaiheiden täsmällinen noudattaminen. 

Tavoitteena on luoda esimerkiksi tyylikäs etukansi maan ulkopuolisen elämän mahdollisuuksia pohdiskelevaan artikkeliin:


Kuva 1. Logo, jossa on planeetta taustalla.

Planeetta

Ensimmäiseksi tietysti luomme planeetan. Se onnistuu valitsemalla pääpaletista ”Laajennokset”=>”Script-Fu”=>”Kuviot”=>”Luo kartta”. Oletusarvot kartalle ovat hyvät, voit toki itse kokeilla miten niiden muokkaus vaikuttaa kartan ominaisuuksiin. Paina ”Ok”:


Kuva 2. Kartta

Miten sitten saamme tämän kartan maapallon muotoon? Valitsemalla kuvan yllä olevasta valikosta ”Suotimet”=>”Vääristykset”=>”Polar Coords”, joka muuttaa tämän kaksiulotteisen karttapinnan ympyräkoordinaatteihin, jolloin saamme pallomaisen vaikutelman. Ympyrän syvyys prosentteina on pakko olla 100 ennen kuin ympyrä on uskottava. Katso esikatselusta tarkemmin milloin kuva näyttää hyvältä, ja paina ”Ok”:

 


Kuva 3. Maapallon kaltainen planeetta luotu

Seuraava projektimme on taustan värittäminen mustaksi. Valitse työkaluikkunasta maalipöntön kuvamaalipontto ja maalaa tausta mustaksi:

 


Kuva 4. Planeetta ja musta avaruus

Seuraavaksi lienee auringon lisäämisen vuoro. Siihen käy efekti ”Suotimet”=>”Valoefektit”=>”Supernova”:

 


Kuva 5: Supernova-efektin asetuksia. Supernova-efektin paikkaa voit vaihtaa esikatselussa raahaamalla sitä hiiren vasemmalla napilla!


Kuva 6. Aurinko taustalla

Jos vielä haluamme viilata kuvaa uskottavammaksi, lisäämme tähän vielä efektin ”Suotimet”=>”valoefektit”=>”Valoefektit” seuraavan kaltaisilla asetuksilla:

 


Kuva 7. Valoefektit mukaan

Jolloin tulos on seuraava:


Kuva 8. Vain kuvateksti puuttuu

Kuten tarkkasilmäinen lukija on jo havainnut, niin valkoinen teksti, joka tähän liitetään on läpinäkyvää, se tehdään siis tasojen avulla. Ota esille toiminto ”Ikkunat”=>”Tasot” ja valitse ”uusi taso” vasemmasta alanurkasta:


Kuva 9. Kertauksen vuoksi vielä tasojen asetukset

Nyt kuva muuttuu mustaksi (edustavärisi on siis musta), mutta säädä Tasot-toiminnossa ”Peitto”-ominaisuutta kunnes kuva saa jälleen entisen muotonsa:


Kuva 10. kaksi tasoa

 


Kuva 11. Tältä näyttää tämänhetkinen tulos

Sitten on vain kuvatekstin vuoro. Ota työkaluikkunasta ”Tiedosto”=>”Uusi” ja paina ”Ok”. Valitse edustaväriksi pääpaletissa valkoinen ja taustaväriksi musta.

 


Kuva 12. Edustaväri valkoinen, taustaväri musta. Niitä saa vaihdeltua klikkaamalla värin päällä hiiren vasenta nappia ja valitsemalla väritaulukosta sopivan värin.

Sitten vain otat esiin tekstityökalun ja kirjoitat uuteen kuvaan (ei siihen vanhaan planeettakuvaan!) teksti ”Are We Alone?” sopivan kokoisella fontilla (ehkä fonttikoko 30 on sopiva)

 


Kuva 13. Kuvateksti.

Sitten vain valitset tekstin sopivalla työkalullanelio ja painat CTRL-C, otat esiin planeettakuvan ja painat Ctrl-V. Voit vielä ”tason peitto” säädöllä säätää mikä läpinäkyvyys on sopiva:


Kuva 14. Lopultakin lopputulos on näkyvillä!

Vastaa