Painikkeita, logoja, kuvioita ja muuta sälää GIMP:illä

Script-fu voidaan avata GIMP:issä kahdesta kohtaa, ja ne sisältävät kummatkin täysin eri ominaisuuksia, tosin kummatkin ovat hyödyllisiä ja käyttökelpoisia toimintoja. Se voidaan avata joko jokaisen GIMP:in kuvaikkunan valikkoriviltä tai sitten GIMP:in työkaluikkunasta valikosta ”Laajennokset”=>”Script-Fu”.


Kuva 1. Script-fu käynnistettynä työkaluikkunasta

Keskitytäänpä Script-Fu:n ominaisuuksiin, kun se aukaistaan työkaluikkunassa. Varsinkin WWW-graafikkoja kiinnostaa paljon valikko nimeltä ”Logot”. Sieltä saa luotua mielivaltaisen tekstin halutulla koolla, fontilla ja taustavärillä.


Kuva 2. Logon luomisen valikkoja. Huomaa että voit vapaasti luoda oman tekstisi ja määrätä sille koon, pohjavärin ja fontin.


Kuva 3. Esimerkiksi ”hileinen”-vaihtoehto tuottaa yllä olevan logon

Tehtävä: Tee esimerkiksi omalle nimellesi tai bändisi tai urheiluseurasi nimelle hienoja, näyttäviä logoja tällä tapaa. Kokeile eri vaihtoehtoja, kuten ”kromi”, ”neon”, ”liitu” jne.

Kuviot-toiminto

Script-fu-valikossa oleva kuviot-toiminto tuottaa mielenkiintoisia sattumanvaraisia kuvia. Esimerkiksi toiminta ”luo kartta” tuottaa esimerkiksi seuraavanlaisen kuvion:


Kuva 4. Sattumanvaraisesti luotu kartta.

Mitä hyötyä tästä on? No, jos vaikka kehittelet rooli-tai tietokonepelejä tai fantasiakirjaasi varten maailmaa, on tätä hyvä käyttää pohjana. Muutenkin se on mielenkiintoinen leikkikalu:) Kokeile eri attribuutteja (kuvan luomisessa annettuja ominaisuuksia), jotka määräävät kuinka ”hajanainen” luotu kartta on, kuinka suuret ovat korkeuserot jne…

Kokeile muitakin toimintoja, ”flatland”, ”pyörre”, ”maa” jne…

Painikkeet-valikosta saat luotua esimerkiksi WWW-sivuja varten käteviä graafisia painikkeita halutuilla teksteillä. Tee esimerkiksi seuraavanlainen painike:


Kuva 5. Hieno linkkikuva tulevia kotisivujasi varten:)

Sekalaiset-valikossa on tällä hetkellä (versio 2.2) ainoastaan yksi ainoa toiminto, ”pallo”. Tällä saa tehtyä eri värisiä ja kokoisia kolmiulotteisen näköisiä palloja. Yritä tehdä väriä ja valaistusta säätämällä seuraavan kaltainen pallo:


Kuva 6. Hieno pallo

Web-sivu teemat-valikosta löytyy myös paljon WWW-sivuilla mahdollisesti käytettäviä grafiikkaobjekteja, kuten vaakaviivoja, nuolia ja muita sellaisia. Tutustu niihin ja kokeile tehdä hiukan grafiikkaa tämän työkalun avulla!

Tehtävä: Tee jälleen kuvan 6 kaltainen pallo. Ota kuvan yllä (ei työkaluikkunan yllä) olevasta valikosta ”Script-Fu”=>”animaatiot”=>”Aallot”. Tee seuraavankaltainen kuva:


Kuva 7. Tyylikäs aaltoilu. Tämä voidaan tehdä staattisen kuvan sijasta myös Gif-animaationa (katso ohje)

Yksi kommentti “Painikkeita, logoja, kuvioita ja muuta sälää GIMP:illä

Vastaa