Omat väriliukumat GIMP:illä

Seurataksesi tätä opasta sinun tytyy tietää, miten eri väriliukumat GIMP:issä valitaan ja mikä merkitys niillä on kuvankäsittelyssä, eli esimerkiksi seuraavat oppaat:

http://www.joutsi.com/gimp/gimp2.html

http://www.joutsi.com/taidetta/taidetta.html

Yleistä

Sen lisäksi, että GIMP:issä on tarjolla laaja valikoima erilaisia väriliukumamahdollisuuksia, niitä voi itse luoda lisää. Jos sinulla on taiteellisia kykyjä, on tämä erittäin hyvä tiedostaa, grafiikkamahdollisuudet paranevat entisestään. Omat väriliukumat säilyvät GIMP:issä myös sammutettuasi sen, ja saat halutessasi myös poistettua niitä. Sen sijaan GIMP:in vakioväriliukumia et voi deletoida. Yksi puute omien väriliukumien tekemisessä on se, että ”undo”-toimintoa ei ole siinä olemassa, joten siinä täytyy miettiä mitä tekee jos ei halua tehdä koko väriliukumaa uudestaan.

Oman väriliukuman teko aloitetaan GIMP:issä napsauttamalla työkaluikkunassa ”Väriliukumat”-toimintoa:


Kuva 1. Väriliukuma-toiminto merkitty punaisella

Esiin tulee seuraava käyttöliittymä:


Kuva 2. Eri väriliukumat

Valitse jokin väriliukuma (ihan mikä vain, ei ole väliä) ja napsauta hiiren kakkospainiketta väriliukuman päällä. Valitse ilmestyvästä valikosta ”Uusi väriliuku”. Esiin tulee väriliukumien muokkain (engl. Gradient editor”):


Kuva 3. Väriliukumien muokkain. Nimi ”Nimetön#1” voidaan niin halutessa muuttaa joksikin kuvaavammaksi nimeksi.

Miten sitten väriliukuma tehdään? Napsauttamalla hiiren kakkospainiketta kuvan 3 väriliukuman päällä. Valitse valikosta toiminto ”Lataa vasemmanpuoleinen väri” ja valitse keltainen väri.


Kuva 4. Oma taiteellinen väriliukumme.

Entä sitten toinen väri? Napsauta jälleen ”Lataa oikeanpuoleinen väri” ja lataa vihreä väri:


Kuva 5 . Vieläkin monipuolisempi väriliuku.

Entä miten saan väriliukuun jotakin muuta väri kuin pelkät tylsät perusvärit? Vaihda peruspaletissa edustaväriksi mieleisesi väri (napsauta kuvan 1 mustaa suorakulmiota hiiren vasemmalla napilla ja valitse värikartasta mieleisesi väri). Jos et tiedä, miten tämä tehdään niin tästä saat siihen apua.

Sen jälkeen käytä ”Lataa oikeanpuoleinen väri” tai ”Lataa vasemmanpuoleinen väri”-toimintoa ja valitse ”Edustaväri”, niin saat valittua minkä tahansa 16 miljoonasta värisävystä- Valinnanvaraa siis riittää!

Huomio! Tämän kaiken voi suorittaa edustavärin sijasta myös taustavärillä.


Kuva 6. Tyylikäs hopeanharmaa väritys, joka sopii esimerkiksi autoni värisävyyn:)

Enemmän kuin kaksi väriä

Entä kun haluamme lisätä väriliukumaan enemmän kuin kaksi väriä? Sitä varten alue täytyy jakaa, koska muuten seuraava väri peittää edellisen alle. Se onnistuu jälleen jakamalla alue osiin hiiren kakkospainikkeen toiminnon ”Jaa osa keskeltä” avulla. Kun teet tämän toiminnon, sinulla on kuvan 7 mukainen näkymä:


Kuva 7. Väriliukuma jaettu kahteen osaan (huomaa alhaalla olevat nuolet). Saat valittua jomman kumman alueen (oikean tai vasemman) painamalla alhaalla olevia valkoisia nuolenkärkiä. Voit myös muuttaa alueiden leveyssuhteita raahaamalla nuolia sivusuunnassa hiiren avulla.


Kuva 8. Vasen alue valittu napsauttamalla nuolenkärkeä

Tee sitten väriliukumaan halutut muutokset, ja siirry oikeanpuoleiseen osaan. Tee siellä haluamiasi värjäyksiä. Jos haluat välttää ikävän näköisen raja-aidan keskellä väriliukumaa, valitse ”vasemmanpuoleisen päätypisteen väri”. Seuraavassa esimerkiksi kolmevärinen liukuma:


Kuva 9. Vieläkin monimutkaisempi väriliukuma

Alueen voi jakaa enempiinkin osiin kuin vain kahteen, jolloin väriliukumaan saa ahdettua enemmän värejä. Graafinen silmä kuitenkin sanoo, että väriliukumassa on hyvä olla korkeintaan neljää väriä, mieluummin kahta tai kolmea. Tallenna tuotoksesi (Disketin kuva vasemmassa alanurkassa), ota uusi kuva ja kokeile luomaasi väriliukua tähän kuvaan. Sen jälkeenkin voitkin odottaa mainostoimistojen työtarjouksia:)


Kuva 10. Oikein mukataiteellinen ja silmää rasittava, omin värein tehty väriliukuma (väriliukuman muoto: säteittäinen).

Lopuksi

Hävitä tuotoksesi väriliukumakokoelmasta napsauttamalla sen päällä hiiren kakkospainiketta ja valitse ”poista”, mutta näytä ensin tuotoksesi opettajalle!

Vastaa