Kuvatekstin luominen ja kuvan rajaaminen

Kuvatekstin luominen

Tämän oppaan aiheena on tekstin luominen esimerkiksi valokuvan päälle. Tämä on tärkeä perustaito jonka jokaisen on syytä osata. Jonkinmoisia kuvatekstejä saa luotua jopa tavallisella MS Paint-ohjelmalla, mutta GIMP tarjoaa paljon laajemmat mahdollisuudet tekstin muokkaukselle. 


Kuva 1: GIMP:in tekstityökalu valittuna

ja kyseisestä toiminnosta saa valittua säädöt


Kuva 2. Tekstityökalun säädöt. Fontin tyyli, koko, väri, tasaus jne…

Tee itse löytämällesi kuvalle jokin samantyylinen kuvateksti. Huomioi tekstin väri ja koko sekä sijainti. 

Ongelmia?

GIMP:in tekstityökalu ei ole aloittelijalle kaikkein käyttäjäystävällisin työkalu, mutta kunhan pari asiaa pitää mielessä niin se on ihan käyttökelpoinen. Tässä yleisimmät ongelmat:

Älä hämäänny siitä että tekstin ympärille jää väkisin nelikulmiomainen valintalaatikko, se ei näy tallennetussa kuvassa! Jos välttämättä haluat poistaa laatikon tekstin ympäriltä, se onnistuu niinkin loogisesta paikasta kuin ”Ikkunat”=>”Tasot” ja napsauta ilmestyvästä käyttöliittymästä tekstitason (se taso, jossa on merkki ”T” ja jossa lukee teksti, jonka juuri kirjoitit) päällä hiiren kakkospainiketta ja valitse valikosta ”Yhdistä alas”. Teknisesti ottaen tämä operaatio yhdistää näkyvät tasot, mutta mikäli et tiedä mitä ”taso” tarkoittaa kuvankäsittelyssä niin jatka vain eteenpäin, se ei haittaa tässä vaiheessa! 


Kuva 3. Kuva kuvatekstin kanssa

Talleta kuvasi todisteena työn tekemisestä.

Huomio! Monesti aloittelevat GIMP-harjoittelijat ihmettelevät myös sitä, että miten tekstiä saa liikutettua kuvassa sen jälkeen, kun sen on kirjoittanut. Se on yksinkertainen juttu, jos vain huomaa muuttaa yhden epäloogisessa paikassa olevan asetuksen: 

1. kirjoita teksti
2. valitse työkalupaletista ”siirrä tasoja tai valintoja”siirto
3. kaksoisklikkaa tätä toimintoa hiiren vasemmalla napilla
4. Valitse ”Siirrä nykyinen taso”-optio ”Valitse taso tai apulinja”-option sijasta
5. Tarraa kiinni tekstistä ja siirrä mihin haluat.

Kuvan rajaus

Monesti ongelmanamme on se, että haluamme rajata kuvasta turhat alueet pois sivuilta, ylhäältä ja alhaalta. Tämä tehdään rajaustyökalun avulla:


Kuva 4. Rajaustyökalu, eli veitsen kuva valittuna.

Kun olet valinnut rajaustyökalun, maalaa hiirellä neliö, jonka haluat leikata erilleen muusta kuvasta


Kuva 5. Haluttu alue

sitten vain paina ilmestyneestä käyttöliittymästä nappia ”Rajaa”:

 


Kuva 6. Tällä käyttöliittymällä saat alueen rajattua. Huomaa, että jos käsivaralla tehty varaus on liian epätarkka, tarkat rajaukset voidaan antaa tässä myös näppäimistön avulla pikselin tarkkuudella.


Kuva 7. Rajatun alueen sisäpuoli tulee automaattisesti uudeksi kuvaksi. Sen voi tallentaa vaikka edellisen päälle.

Vastaa