Kuvan koon muuttaminen GIMP:llä

Kuvan koon ja mittasuhteiden muuttaminen on eräs tärkeimmistä kuvankäsittelyn perustaidoista. Lataa joku kuva GIMP-ohjelmaan. Napsauta sen päällä hiiren kakkospainiketta ja valitse avautuvasta valikosta ”Kuva”=>”Skaalaa”, tai valitse sama toiminto kuvaikkunan valikkoriviltä. Kuvan koon muuttamiseen tarkoitettu ikkuna (kuva 1) on käyttöliittymältään hiukan erikoinen. Jos haluat muuttaa kuvan leveyttä/korkeutta siten että suhteet säilyvät samana, pidä ketjun kuva (ympyröity punaisella) yhtenäisenä, GIMP muuttaa automaattisesti suhteet oikeiksi. Jos taas haluat muuttaa pelkästään leveyttä tai korkeutta, niin napsauta ketjun kuvaa, sen lenkit irtoavat ja ketju on siis epäyhtenäinen. Nyt leveyden muuttaminen ei vaikuta kuvan korkeuteen tai päinvastoin.


Kuva 1. Kuvan koon muuttaminen

Vielä muutama sana ”Laatu”-valikosta: siinä on kolme valintaa: ”Ei mitään” (nopein), ”Lineaarinen” ja ”Kuutiollinen” (paras). Nimensä mukaisesti ”Ei mitään” tekee koon muuttamistyön nopeimmin, mutta jälki on myös huonointa. Kuutiollinen ottaa eniten aikaa, mutta jälki on myös parasta. Nykyajan tietokoneet ovat pääsääntöisesti niin nopeita että interpolaatio kannattaa olla ”kuutiollinen” huolehtimatta tietokoneen käyttämästä ajasta, jos haluaa hyvää ja siistiä jälkeä. 

Kuvan rajaaminen

Tämä onnistuu napsauttamalla taas kuvan päällä hiiren kakkospainiketta ja valitsemalla ”työkalut”=>”kääntötyökalut”=>”rajaa”. Piirrä hiirellä suorakulmion ala, jonka haluat rajata ja paina ilmestyneestä ikkunasta painiketta ”Rajaa”. Vaihtoehtoisesti voit valita rajaustyökalun työkaluikkunasta rajaus-kuvaa napsauttamalla tai pikakomennolla Shift+C. Sen tarkempiin säätöihin palaamme myöhemmässä vaiheessa. 

Peilaus

Peilaustyökalunvaihto ansiosta voit saada kuvan peilattua joko ”peilikuvakseen” tai ”ylösalaisin”. Kokeile tätä GIMPin työkaluikkunassa olevaa työkalua.


Kuva 2. Peilaustyökalu. Valitse peilaustyyppi vaaka- tai pystyakselilla, tallenna muuttuneet kuvat


Kuva 3. Tästä saat valittua peilaustyypin:vaaka-vai pystyakseli?

Muuntaminen mustavalkokuvaksi

Värikuvan saa mustavalkokuvaksi monella tavalla, mutta ylivoimaisesti yksinkertaisin tapa on napsauttaa hiiren kakkospainiketta kuvan päällä ja valita ”Kuva”=>”Tila/muoto”=>”harmaasävy”. Tallenna muokattu kuva eri nimellä.

 

3 kommenttia “Kuvan koon muuttaminen GIMP:llä

  1. Haluaisin pienetää kuvia sopiviksi kotisivuille, facebookiin tms. Voisinko saada helpon, selkokielisen ihjeen miten se käy, alkaen Gimpin lataamisesta, kuvan siirto jne.

Vastaa