Kuvamanipulaatioita II: Kloonaus ja väritasapaino

Kloonaus

Kloonaus on perustekniikka, jolla saadaan kuvasta kopioitua tietynlaista kuviota toiseen paikkaan ja tavallisen hirttonuoralla tapahtuvan valinta ja Ctrl-C/Ctrl-V-tekniikan käyttäminen on turhan hankalaa tai muuten epäedullista. 

Kloonauksella saadaan tehtyä mm. seuraavia manipulaatioita tehokkaasti: 

– Lisää puita tai muita objekteja maisemakuvaan

– Ihoa virheettömämmäksi, finnit ja näppylät pois

– Sillä saadaan piiloon häiritseviä esineitä

Kloonaustyökalukloonaus löytyy työkaluikkunasta seuraavasta paikasta:


Kuva 1. Kloonaustyökalu valittuna

Sinun täytyy tämä työkalu valittuna painaa Ctrl-näppäin pohjassa (Huom!) kuvassa jotakin osaa. Sitten yksinkertaisesti päästät Ctrl-näppäimen vapaaksi ja maalaat saamaasi kuvaa jonnekin muualle. Se siis toimii kuten pensseli, mutta maalaa pelkän tylsän värin sijasta valokuvan osia kokonaisuudessaan. Kloonaustyökalun pensselin alaa ja muitakin ominaisuuksia voidaan luonnollisesti säädellä toiminnon oman käyttöliittymän kautta (tulee esiin, kun kaksoisnapsautat hiiren ykköspainiketta kloonaustyökalun päällä), joka on hyvin samantapainen mm. pensselin tai pyyhekumin kanssa. Esimerkki kloonauksen käytöstä:

 


Kuva 2. Käsittelemätön kuva hiekkarannasta

 


Kuva 3. Kaksi saarta rannikon edustalla. Myönnetään, oikeanpuoleisempi ei vaikuta kovinkaan realistiselta koska sen puut ovat liian pienet ottaen huomioon sen edustalla olevan sijainnin.

Väritasapaino

Väritasapainolla pystytään vaikuttamaan paljon siihen, minkälainen tunnelma kuvaan saadaan.  Se toimii myös joskus tehokkaana valokuvien parantamistyökaluna. Valitse ”Työkalut”=>”Värityökalut”=>”Väritasapainon säätö”:

eteesi avautuu käyttöliittymä, joka näyttää seuraavalta:


Kuva 4. Väritasapainon säätö

Perusideaa on, että voit muuttaa punaisen, vihreän ja sinisen värin kylläisyyttä kuvassa. Esimerkiksi korostamalla punaista ja sinistä saat taivaalla olevat sadepilvet huomattavasti uhkaavamman näköisiksi:


Kuva 6. Uhkaavat sadepilvet

Laittamalla taas alinta säädintä keltaisen suuntaan saat aurinkoisen kesäpäivän tunnelman:


Kuva 7. Aurinkoinen kesäpäivä

Kokeile eri yhdistelmiä ja sitä, miten ne vaikuttavat kuvan tunnelmaan.

Vastaa