Hienot raamit GIMP:illä

Tässä harjoituksessa teemme valokuvalle hienot raamit yksinkertaisimmalla mahdollisella tavalla. Ota esiin mikä tahansa kuva GIMP:illä:


Kuva 1. Esimerkkikuva

Sen jälkeen valitse suorakulmiovalinta GIMP:in paletista:


Kuva 2. Suorakulmiovalinta valittu

Rajaa kuvasta keskeltä sellainen suorakulmio johon haluat raamien rajat asettuvan:


Kuva 3. Suorakulmiorajaus

Sitten vain otamme maalipurkin työkaluikkunasta, laitamme asetuksen kohdalle ”Täytt kuviolla” ja valitsemme hiiren napsautuksella pudotusvalikosta minkä kuvion haluamme raamien täytteeksi:


Kuva 4. Maalipurkin asetukset

Ja sitten täytämme kuvan reunat maalipurkillamaali:


Kuva 5. Mitä ihmettä tapahtui?

Tämä on eräs yleisimmistä hämmästyksen aiheista GIMPissä. Napsautit varmasti hiirtä rajatun alueen ulkopuolelle. Mutta GIMP ei ota tätä huomioon. Se olettaa automaattisesti kaikkien operaatioiden koskevan rajattujen alueiden sisäpuolta, riippumatta siitä, missä napsautat hiirtä. Jotta saisit tämän korjattua, valitse ensin ”Muokkaa”=>”Kumoa”, jolloin olet kuvan 3 tilanteessa. Sen jälkeen ota ”Valitse”=>”Käänteinen”. Nyt GIMP tajuaa, että tarkoitat sitä, että operaatiot on suoritettava rajatun alueen ulkopuolelle. Sitten kokeilet maalipurkkia uudestaan:


Kuva 6. Loistavat raamit kuvallemme

Ja sitten vielä kuvaikkunasta ”Valitse”=>”Ei mitään” valintarajojen poistamiseksi, jotta pääsemme ihailemaan taideteostamme valmiina:


Kuva 7. Lopputulos

Entä jos en halua reunojen katoavan raamin alle?

Siinä tapauksessa kannattaa luoda sopivan verran isompi uusi kuva ja kopioida tämä valokuva keskelle sitä. Sitten maalipurkillamaali voit luoda siihen eksoottiset reunat.

Vastaa