GIMP:Lisätietoa pensseleistä ja valotus- ja varjostustyökaluista

Otetaan esimerkiksi seuraava kuva:

Kuva 1. Sähkökitaraa soittamassa

Tämän oppaan tarkoitus on opetella käyttämään pensseleitä ja valotustyökaluja tehokkaasti ja uskottavasti. Käyttökelpoisia sovelluskohteita on lukemattomia: Hiukset voi tummentaa tai vaalentaa. Ihoa voi tummentaa ja vaalentaa. Valokuvan esittämille pinnoille voidaan maalata uskottavan näköisiä kirjoituksia. Aloitetaan valotus- ja varjostustyökalustavalotus. Sen avulla voidaan tummentaa tai vaalentaa valokuvan eri alueita. Se saadaan GIMP:in työkaluikkunasta seuraavasta paikasta:


Kuva 2. GIMP:in peruspaletissa valotus-ja varjostustyökalu valittuna.

Kaksoisnapsauttamalla tuota kohtaan saadaan valotus/varjostustyökalun säätötyökalut esille:


Kuva 3. Valotus/varjostustyökalun säätöjä

Erityisesti tässä on tärkeää säätötyokalu ”peitto”. Jos siinä on suuri arvo, varjostus/valotus tulee olemaan hyvin tehokasta. Pienellä arvolla taas se tulee olemaan hienovaraisempaa. Kohta ”Tyyppi: Värilisävalotus” tarkoittaa oudosta nimestään huolimatta valotusta. Jas taas haluat tummentaa esineitä, valitse ”värivarjostus”. ”Tila”-valikossa määrität sen, haluatko valottaa/varjostaa kirkkaita, keskikirkkaita vai tummia kohtia valokuvasta. Itse valottaminen/varjostaminen tapahtuu liikuttamalla pensseliäpensseli kuvan yllä hiiren ykköspainike pohjassa: pensselin alla oleva alue valottuu/varjostuu.

Otetaan sitten kuva 1 GIMP:illä auki ja valitaan varjostustyökalu sekä sopivan suuri sivellin. kuvassa 3 oleva Circle(11) on siveltimeksi melko pieni. Sen jälkeen varjostetaan kuvassa 1 näkyvän kitaristin hiukset. Muista vaihdella ”Tila”-valikon asetusta jotta saat kaikki kohdat tummennettua. Muista myös käyttää varjostustyökalua hiusten myötäisesti, jotta tulos olisi realistinen. Jos varjostus on liian vahvaa luodakseen realistista vaikutelmaa, säädä ”Peitto”-arvoa pienemmäksi. Muista myös jättää valotettavan/varjostettavan alueen reunoille hiukan tilaa, jota et ole valottanut/varjostanut, jos kuvan realistisuus sitä vaatii. Tulos pitäisi olla seuraavankaltainen:


Kuva 4. Kitaristi mustatukkaisena.

Tietysti sama homma onnistuu myös toisin päin ainakin periaatteessa, mutta on yleensä huomattavasti hankalampi toteuttaa käytännössä. Esimerkiksi kuvan 1 hiuksia ei saada juuri mitenkään realistisesti vaalennettua. Joissakin toisissa kuvissa taas tapauskohtaisesti uskottava valottaminen onnistuu helposti, varjostaminen ei sitten millään.

Pensseleiden, kynien ja valotus/varjostustyökalun peitto-ominaisuudesta yleensä

Kaikissa GIMP:in maalaus- kynä- maalipurkki, ja varjostus/valotustyökaluissa on ”peitto”-ominaisuus. Tällä saadaan säädettyä piirretyn värin läpinäkyvyyttä. Esimerkiksi lisätessä väriä ihmisten vaatteisiin tai hiuksiin, muuttamalla seinien tai talojen värejä toisiksi tai muussa sellaisessa käytössä ei kannata tietenkään käyttää 100% peittoarvoa- muuten alkuperäisestä kuvasta ei näy läpi mitään, ja tulos on epärealistinen. Seuraavassa kuvassa on pensselillä piirretty viivoja eri peittoarvoilla 1%-100%:


Kuva 5. Pensselin vetoja eri peittoarvoilla. 1% peittoarvolla piirretty viiva näkyy hädin tuskin kuvan alareunassa.

Vastaa