GIMP-loppuharjoituksia

Näillä sivuilla esitän valokuvia, joihin tehdään GIMP-kuvankäsittelyohjelmalla alla toivotut muutokset. Näissä joutuu käyttämään kaikkia tähän asti opittuja taitoja eikä omakaan tietämys ole pahasta. Erityisesti seuraavat metodit ovat käteviä kuvien manipulointiin:

-Dropperin eli värinpoimijan käyttödropper

-Ctrl-C/Ctrl-V-menetelmällä tehty alueiden kopiointi

-Kloonaustyökalun käyttökloni

On lienee sanomattakin selvää että näiden kuvien tarkka manipulointi vaatii paljon töitä. Tarkoitus on nyt saada rutiininomainen ote kuvankäsittelyyn. Kuvankäsittely vaatii sinnikkyyttä, kärsivällisyyttä, tarkkuutta ja aikaa. Tärkeintä on säilyttää kuvien realistisuus- esimerkiksi asioiden hävittäminen kuvasta pitää tehdä mahdollisimman hyvin siten, että kuvan satunnainen katsoja ei epäile manipulaatiota.


Kuva 1. Rantakivi

-Poista kuvasta kiven ärsyttävä valkoinen likakerrostuma vedenrajan yläpuolella

-Veden pinta on muuten tyyni, mutta vasemmalla ylhäällä olevista puun latvoista huomaa että pinnassa on aavistuksen verran laineita. Koeta saada nämä laineet pois näkyvistä niin että veden pinta näyttää täysin peilityyneltä.


Kuva 2. Kesämökki

-Poista mökistä tuleva sähkölampun valo

-Koeta saada esiin uusia yksityiskohtia kirkkauden ja kontrastin säädöllä. Saatko selville pihalla olevan auton mallin?


Kuva 3. Leirinuotio

-Yritä vähentää nuotiosta tulevan liekin kokoa minimiin, tai vaihtoehtoisesti voit kasvattaa sen kunnon roihuksi. Voit yrittää esim. myös tummentaa kuvaa, jolloin liekin hävittäminen taustaan onnistuu helpommin.


Kuva 4. Souturetkellä

-Poista valkoinen vaatekaupan merkki veneilijän rinnasta

-Piilota taustaan rannalla näkyvät lumpeet

-Hävitä sillan kaide

-Ekstratehtävä: saatko uskottavasti ”sinitaivasta” esille? Vihje: Sinun täytyy ensin dropper-työkalulla poimia jostakin taivaan väri (sillan alla voisi olla sellaista väri, tai sitten kokonaan toisessa kuvassa), sen jälkeen käyttää esim. ”valitse samanvärisiä alueita” sauva taivaalta ja värittää tämä alue siniseksi.


Kuva 5. Kaislikon keskellä

-Hävitä kuvassa esiintyvä ihminen. Vihje: tuskin kannattaa yrittää hävittää sitä pikseli kerrallaan, se on valtava työ. Sen sijaan valitse sopiva pala kaislikkoa, kopioi se ja siirrä se miehen päälle. Vaihtoehtoisesti myös kloonaustyökalu voi toimia.

-Ekstratehtävä: hävitä samalla koko vene.

-Laita rannikkoon kasvamaan huomattavasti enemmän koivuja kuin mitä siellä nyt on. Vihje: kukaan ei huomaa taaskaan mitään, jos valitset sieltä jo valmiiksi kasvavia koivuja ja ”copy-pasteat” niitä rannan täyteen-toivottavasti:)

-Poista yläoikealla oleva häiritsevä sillanpätkä (sama vihje kuin miehen hävittämisessä, esim. aivan sillan vasemmalla puolella vieressä oleva kuusipöheikkö on loistava tapa hävittää silta näkyvistä).


Kuva 6. ”vaurioitunut” valokuva

Tämä valokuva on vaurioitunut/sotkeutunut kolmesta kohtaa. Saatko asian korjattua kuvankäsittelyohjelmalla?

Vihje: kaikkein oikeimman-ja vasemmanpuoleisimman vaurion korjaaminen pitäisi olla suhteellisen helppoa: copy-pasteat vain pilven tai taivaan väriä vaurion päälle. Keskimmäisin vaurio, joka on sattunut juuri pilven reunalle, on kaikkein ilkein, sitä täytyy korjata myös pikselitasolla värinpoimijandropper ja yksipikselisen kynänkyna avulla. Kokeile myös kloonaustyökalua. Jos johonkin kohtaan tulee teräviä reunoja, kokeile rajata ne vaikka hirttonuoralla ja valitse sumentava suodin (oma suosikkitemppuni:)

Vastaa