GIMP: kuvien manipulointi pikselitasolla

Kuvien manipulointi

Kuvien manipulointi on tärkeässä roolissa kuvankäsittelyssä. Kun opit kuvanmanipuloinnin alkeet, tiedät, että valokuva ei ole tietokoneaikana todellakaan ehdoton totuus. Netti on täynnä huijauksia, joita ei kannata ottaa todesta. Klassikkotemppuja on esimerkiksi siirtää jonkin ihmisen kuva toiseen maisemaan tai liittää toisen ihmisen pää toisen ihmisen vartaloon. Ammatti-ihmiset pystyvät tekemään tämän niin taitavasti, että eroa ei huomaa välttämättä edes toinen ammattilainen.

Muista, että taito sisältää aina vastuun. Kuvien väärentäminen siten, että se antaa toisesta henkilöstä vääriä, loukkaavia tai harhaanjohtavia tietoja voi johtaa kunnianloukkaussyytteeseen. Käytä siis tätä taitoa ainoastaan hyödyllisiin tarkoituksiin, kuten rikkinäisten valokuvien korjaamiseen tai vastaavaan.

Esineiden häivyttäminen

Esineiden häivyttäminen valokuvasta onnistuu esimerkiksi sillä tavalla, että maalaa ne taustan väriseksi yksi pikseli kerrallaan. Tämä onnistuu ns. ”Dropper”-työkalulla. Myöhemmin opiskelemme myös muita automaattisia ja helpompia tapoja kuten kloonaaminen, mutta tämä yksinkertainen ja yleinen perustaito on hyvä hallita ensin.


Kuva 1. Tämän tehtävän kannalta oleelliset työkalut. Ylävasemmalta oikealle: ”hirttonuora”hirtto, ”Dropper”dropper ja ”pensseli”pensseli. Oikealla alhaalla merkitty myös siveltimen muoto(musta ympyrä).

Kun olet valinnut Dropper-työkalun, niin seuraavaksi napsauta kuvaa jostakin kohtaa. Tämä työkalu ottaa juuri sen pikselin värin, josta kohtaa kuvassa napsautat, edustaväriksi. Tämän jälkeen vaihda työkalu pensseliksi ja laita sivellin ”1*1”-moodiin (väritä kuvaa yksi pikseli kerrallaan) tuplaklikkaamalla alaoikealla olevaa siveltimen muotoa (musta ympyrä)

asetikset

Kuva 2. Työkaluikkunassa oleva musta ympyrä on se pensselin muoto, jota piirretään. kaksoisnapsauttamalla sitä saat vaihdettua sen muotoa ja kokoa.

ja valitsemalla sieltä ko. pensseli. Saat häivytettyä kuvasta asioita maalaamalla ne taustan kanssa saman värisiksi. Tehdään tämä uskottavalla tavalla jollekin valitsemallemme kuvalle. Muista, että yleensä näin pikkutarkkaa työtä varten tarvitaan myös suurennuslasilasi, jolla pystytään isontamaan manipuloitavaa aluetta ja näin helpottamaan työtä. Muista myös erityisesti, että piiloon maalaamisessa joudutaan käyttämään useita värisävyjä jos halutaan tehdä se uskottavasti.

Esineiden siirtäminen kuvasta kuvaan

Tämä onnistuu, kun avaat GIMP:issä kaksi kuvaa. Sen jälkeen rajaa toisesta ”hirttonuora”-työkalullahirtto jokin esine. Tällä kertaa käytämme rahauksessa hirttonuoraa sen yksinkertaisuuden takia, mutta muista että todellisessa tilanteessa se on usein riittämätön työkalu. Myös neliömäinenneliovalinta ja soikea/ympyrärajaussoikio toimii täsmälleen samalla lailla, mutta silloin rajattavan alueen täytyy olla ko. rajausvälineen muotoinen. Paina ”Ctrl+C”, ja siirry toiseen kuvaan, ja paina ”Ctrl+V”. Kuvan kokoa saat muutettua kuvaikkunan valikosta ”Kuva=>”Skaalaa kuvaa”. Kuvan asentoa saat luonnollisesti vaihdettua vaikka valikoista ”Kuva”=>”Muunnos” ja ”kierrä tasoa tai valintaa”-työkalullakierto(kts. kuva 2).

 


Kuva 3. Tason kierto-työkalu työkaluikkunassa

 

Yksi kommentti “GIMP: kuvien manipulointi pikselitasolla

Vastaa