Gimp asetukset, ennen kuin aloitat

Tärkeitä GIMP:in asetuksia ennen kuin aloitat

”Miksi minulla on enemmän tai vähemmän ikkunoita kuin GIMP-oppaasi esimerkeissä?”

GIMP on erittäin joustava ohjelma, jota voit muokata omiin tarpeisiisi sopivaksi mielin määrin. Valitettavasti tällä suurella muokattavuudella on myös kääntöpuolensa, harva se päivä tulee vastaan tilanne että oma GIMP-käyttöliittymä näyttääkin hiukan erilaiselta kuin mitä oppaissa esitetään. Eräs yleisimmistä hämmästyksen aiheista on työkaluikkunan kummallisuus, eli kuvan 1 kaltainen tilanne. Työkalun ominaisuudet tulevat ikkunan alaosaan napsauttamalla työkalua:


Kuva 1. Työkaluikkuna, valittuna on ”Sivellin”-työkalu, jonka ominaisuudet näkyvät työkaluikkunan alaosassa.

Joskus kuitenkin tämä näkymä on erilainen. Alaosa on tyhjä, ja tämä sama käyttöliittymä joka nyt on tässä työkaluikkunan alaosassa tulee esille vain jos kaksoisnapsautat hiirtä työkalun päällä. Silloin sinulla on kaksi ikkunaa auki:


Kuvat 2 ja 3: Työkaluikkuna ja työkalun asetukset (tässä tapauksessa siveltimelle) ovat eri ikkunoina.

Vaikka käytännössä onkin täysin sama, onko minulla kaksi ikkunaa vai yksi ikkuna, niissä on kuitenkin samat säädöt, niin ehkä useimmille meistä on luontevampaa käyttää vain yhtä ikkunaa. Joku toinen taas pitää kahdesta erillisestä ikkunasta. Ei kannata mukautua kompromissiratkaisuihin, juuri sitä varten GIMP on joustava että voisit muokata sen täysin niin kuin itse pidät, ettei säätämiseen tai oppaiden soveltamiseen mene aikaa.

Saat siirrettyä erikseen olevan ikkunan (kuva 3) työkaluikkunan alaosaan ottamalla hiiren ykköspainikkeella kiinni kuvan 3 harmaasta alueesta, joka on merkitty punaisella. Saat ”leijuvan ikkunan” jota voit liikuttaa työpöydällä, se näyttää seuraavalta:


Kuva 4: ”Työkalujen asetukset”-ikkuna, jota voit raahata hiirellä

Huomaat tämän ikkunan vasemmassa ylänurkassa mustan nuolen. Sinun täytyy raahata se työkaluikkunan päälle siten, että musta nuoli on kuvassa 2 merkityn punaisen alueen päällä (tällöin sinisen alueen sävy vaihtuu hieman). Irrota sitten hiiren painike, ja ikkunan pitäisi siirtyä työkaluikkunan alaosaan. Ei enää häiritseviä irtoikkunoita!

Entä jos sinulla on kuvan 1 tilanne, ja haluat irtoikkunan takaisin? Ota vain jälleen kiinni kuvan 3 harmaasta alueesta, ja raahaa se työkaluikkunan ulkopuolelle, ja ikkuna on taas erillinen. Käytä kumpaa tapaa haluat! Hiukan lisätietoa muista säädöistä olen kirjoittanut täällä.

4 kommenttia “Gimp asetukset, ennen kuin aloitat

Comments are closed.