Skip to main content

GIMP Alfakanava

Alphakanava tai alfakanava, miten kukin tahtookaan asiaa nimetä, on eräs kuvankäsittelyn mysteerisimmistä asioista jo arvoituksellisen nimensäkin perusteella. Itse asia ei ole vaikea jos katsotaan mitä valikkoja ja nappeja siinä täytyy valita, mutta ymmärtääkseen alfakanavan perusidean täytyy olla melko paljon tietoa kuvankäsittelyn teoriasta, ainakin vähintään perustiedot siitä mitä tasot ja maskit ovat. Myössoveltaminen on erittäin vaikeaa. Jotkut sanovat että alfakanavaa voi käyttää mm. manipuloidessa kuvaa siten, että sitä katsotaan ikään kuin paksun värillisen lasin läpi. Itsekin olen keksinyt tähän oppaaseen ainakin jonkinmoisen esimerkin.

Alfakanava on työkalu, jolla taso saadaan läpinäkyväksi. Meillä on jo ollut jo harjoituksia tasoista ja niiden maskeista. maskien perusidea on päällä olevan läpinäkymättömän tason gradientaalinen eli vähittäinen häivyttäminen tai sitten ”raaka tason puhkominen” esimerkiksi pensseli- työkalulla. Alfakanava on kuin tämä maski, mutta sen sijaan että se käyttäisi jotain geometrista muotoa määrittääkseen miten päällä oleva taso häivytetään se häivyttää jokaisen pikselin ainoastaan siihen katsoen, että miten ”lähellä” sen väri on alfakanavaan valittua väriä. Jos sen väri on täysin erilainen määrättyyn väriin verrattuna, niin alfakanava ei häivytä pikseliä juuri lainkaan. Jos väri on täsmälleen sama alfakanavaan verrattuna, niin alfakanava häivyttää kyseisen pikselin täysin. Jos pikseli on joku välimuoto, niin sitä häivytetään sen verran, miten ”kaukana” sen pikselin värisävy on valitusta väristä.

Mitä häivytyksestä sitten on hyötyä?

Häivytyksestä on yleensä sama hyöty kuin maskienkin tapauksessa, alla oleva taso (joka toivottavasti on olemassa) näkyy siitä läpi. Jos on tarpeeksi taiteellinen kuvankäsittelijä, pystyy tämän avulla luomaan mielenkiintoisia, taiteellisia ja uskottavia efektejä. Avataan seuraava kuva GIMP-tekstinkäsittelyohjelmassa:


Kuva 1. Hieno maisemakuva Keuruulta

Avataan sitten valikko ”Ikkunat”=>”Tasot”:


Kuva 2. Tavallinen kuva, yksi taso.

Valitaan taustaväriksi tummanpunainen. Jos et muista miten se tapahtuu, tästä saat siihen apua.


Kuva 3. Taustaväriksi valittu punainen

Sitten tehdään uusi taso (kuvan 2 käyttöliittymässä painetaan vasemmassa alanurkassa olevaa nappulaa):


Kuva 4. Uuden tason asetukset. Huomaa, että ”taustan täyttötapa” on ”taustaväri”, eli juuri valitsemamme punainen väri. Klikkaa ”OK”.

Sulje tämän jälkeen punaisen tason silmä


Kuva 5. Näköala palautuu alkuperäiseksi.

Tämän jälkeen valitset tipettityökalulla (dropper) jonkun sävyn taivaasta. Itse valitsin sävyn, jonka heksadesimaalikoodi on e2f9ff, eli melko vaaleansininen.

Huomio! Pidä huoli että ”tausta”-taso on valittuna, aivan kuten kuvassa 5. Jos olet valinnut ”Uusi taso”-tason, niin dropperi poimii aina vain punaisen värisävyn kuvasta- tietysti, koska silloin on valittuna kokonaan punainen väritaso.


Kuva 6. eräs väri taivaasta valittu edustaväriksi.

Paina tämän jälkeen kuvan 5 käyttöliittymässä ”tausta”-tason kohdalla oikeaa hiiren nappi ja valitse ”lisää alfakanava”. Mitään näkyvä ei tapahdu. Sen vuoksi, että ensin alfakanavaan täytyy lisätä väri, johon tason pikseleitä verrataan jotta päätettäisiin, kuinka läpinäkyvä se on. Tämä operaatio tehdään valikosta ”Taso”=>”Läpinäkyvyys”=>”Väri->alpha”:

Kuva 7. Väri->Alpha-käyttöliittymä

Paina suorakulmiota ”Väristä:”-tekstin oikealla puolella:


Kuva 8. valitse väri, jonka haluat alphakanavan vertailukohteeksi. Esimerkiksi itse laitoin kohtaan ”HTML-merkintä” heksadesimaalikoodin e2f9ff, jonka olin selvittänyt dropperin avulla (Huom! jos olet kiinnostunut kotisivujen teosta, nämä samat koodit pätevät täsmälleen samoin myös siinä työssä). Sitten vain painat ”OK”.


Kuva 9. Tämä kuva näyttää mitkä värit ovat eniten läpinäkyviä. Sitten vain painat ”OK”.

Sitten vain laitat punaisen tason peiton esimerkiksi arvoon ”28,0” (ja avaat tason silmän) ja voit tallentaa kuvan.


Kuva 10. Tasojen asetukset alfakanavan säätöjen jälkeen.

Katso kuvaa vaikka selaimella sen jälkeen kun olet tallentanut sen .jpg-muodossa (tulokset eivät näy kuvankäsittelyohjelmassa suoraan):


Kuva 11. Kaikki vaaleansinistä värisävyä lähellä olevat värisävyt alfakanava on tehnyt osittain läpinäkyviksi ja vaaleansiniset värisävyt lähes kokonaan läpinäkyviksi, ja punainen taso värjää ne punaiseksi. Voisihan tämän kuvan laittaa vaikka oppikirjaan ”tältä näyttäisi, jos aurinko muuttuisi punaiseksi jättiläiseksi”:) Hyvä! Alla oleva teksti on pelkkää lisätietoa, lue jos kiinnostaa mutta kuvan 11 kaltainen lopputulos kelpaa koulutyöksi.

Tasot toisinpäin!

Kuten varmasti tarkkaavaiset lukijat ovat huomanneet, niin tasot ovat kuvassa 10 ”väärin päin”. Ensin on punainen kalvo, sitten valokuva jossa alfakanavalla on napsittu tiettyjä pikseleitä pois. Olen havainnut että tällä tavalla hyödyntäen jpg-kuvien kyvyttömyyttä ilmaista osittain läpinäkyviä pikseleitä saadaan vähemmän silmiä ärsyttävä versio. Toinen, perinteisempi versio tehdä tämä työ on laittaa tasot järjestykseen: ensin ”Tausta”, sitten ”Uusi taso”. Eli ensin avaat uuden kuvan, värjäät sen punaiseksi, ja sen päälle avaat tasona ”Tiedosto”=>”Avaa tasona” tämä toinen kuva. 

alfa3

Kuva 12. Tässä perinteisempi versio alfakanavan hyödyntämisestä. Ainakin omasta mielestäni ärsyttää silmää enemmän kuin kuva 11.  

Miksi tämä opas on gurutason oppaissa? Eihän tämä niin vaikea ole?

Ei niin, jos katsoo mitä valikkoja ja arvoja joutuu katselemaan ja säätämään, mutta teoriapuolelta tämä on hyvin vaikea asia joka vaatii paljon teoreettisen kuvankäsittelyn ymmärtämistä. Sen vuoksi olen sen asettanut Guru level-oppaisiin. Jokainen aloittelijakin toki voi tämän oppaan käydä läpi mutta se, että ymmärtääkö mitä tarkalleen ottaen on tässä tehty, on toinen juttu.