Gfig ja omat väriliukumat

Kuten jo olemme saaneet selville, GIMP:issä on valtava määrä kaikenlaisia toimintoja, editoreita ja suotimia. Tutustumme tässä välissä pariin vähemmän tunnettuun, mutta mielenkiintoiseen erikoistyökaluun.

Gfig

Gfig on melko hyvä kaavakuvien tekemiseen, kun normaali Paint ei riitä. Siinä olevan koordinaatiston ansiosta esimerkiksi säännöllisten kuvioiden piirtäminen on erittäin kätevää. Monethan epävarmat tietokoneen käsittelijät yrittävät piirtää säännöllisiä kuvia, kuten vaikka esimerkiksi symmetristä tähteä tai ratasta, käsivaralla Paintilla opiskelutöitään varten, mutta se ei ole hyvä keino ja epäsymmetriset ja/tai epäselvät kaavakuvat antavat kiusallisia miinuksia arvosanoille.

Gfig tulee esiin valikosta ”Suotimet”=>”Muodosta kuva”=>”Gfig”. Laita kuvan 1 mukaisessa ikkunassa raksi kohtaan ”Näytä apuviivat” ja jos haluat kiintopisteiden kiinnittyvän tarkasti ristikoiden reunaan, niin laita raksi myös kohtaan ”Tartu apuviivastoon”. Tartu apuviivastoon-toiminto on erittäin tärkeä kun tavoitteena on tehdä täysin säännöllisiä kuvioita. Viivat pystyt piirtämään pitämällä hiiren ykköspainiketta pohjassa, yksittäinen napsauttaminen jossakin kohtaa kuvaa lisää vain pisteen kuvaan, aivan kuten normaali pensselikin toimisi. Vanha kunnon ”Muokkaa”=>”Kumoa” taas pyyhkii pois viimeksi tehdyn viivan.


Kuva 1. Gfig-toiminnon käyttöliittymä

Muokkaa”=>”Ristikko”-valikko

”Muokkaa”=>”Ristikko”-valikossa voit vaihdella apuviivojen tyyppiä, joista yleisimmät on ”suorakulmio” ja ”Polaarinen”.


Kuva 2. Apuviivojen tyypin valinta

Polaarisia apuvälineitä käytetään paljon ympyräsymmetristen, siis keskipisteen suhteen symmetristen kappaleiden luomiseen, joiden luominen olisi vaikeaa suorakulmaisessa apuviivastossa. Esimerkiksi rattaat, renkaat, tähdet ja spiraalit ovat tällaisia. Kokeile luoda esimerkiksi seuraavanlainen ratas polaarisessa koordinaatistossa (aseta ”apuviivojen väli”-arvo suureksi, niin ristikko tulee harvemmaksi):


Kuva 3. Ratas, jonka luominen suorakulmaisessa apuviivastossa on vaikeaa mutta polaarisessa koordinaatistossa todella helppoa.

Sitten vain kokeilemme ylävalikossa olevia painikkeita luodaksemme kuvia (muista myös että voit vaihtaa pensselin kokoa ja piirtoväriä):

Kuva 2. ”Maltan risti”, jonka saa piirrettyä yksinkertaisilla viivoilla.


Kuva 3. Ympyröitä, ellipsejä, tähtiä, viivoja, kaaria, eri väreillä ja pensselin paksuuksilla. Kokeile samanlaisia!

Lisätehtävä: Valitse isometrinen apuviivasto (”Muokkaa”=>”Ristikko”). Tämä on siitä kätevä, että sillä pystyy piirtämään perspektiivissä olevia kuvia helposti. Piirrää isometrisessä koordinaatistossa talo tai muu kolmiulotteinen objekti.

Omat väriliukumat

Omien väriliukujen tekemistä olen käsitellyt yksityiskohtaisesti oppaassani

http://www.joutsi.com/liukuma/liukuma.html

mutta jos ei halua muuta kuin kahden värin symmetrisen (yhtä suuri osuus kumpaakin väriä) liukuman eikä jaksa tai ehdi tutustua väriliukumien muokkaimeen, niin valitse ensin tausta-ja edustaväriksesi mieleisesi värit ja ota sitten GIMP:in peruspaletista ”laajennokset”=>”Script-fu”=>”Työkalut”=>”Oma väriliuku”:


Kuva 4. Oman väriliu’un asetukset

Valitse vain sopiva koko ja napsauta sitten ”OK”.


Kuva 5. Lopputulos. Voidaan laittaa vaikka nettisivuja koristamaan.