Avaruusmaisema

Tässä oppaassa keskitymme jälleen grafiikan luomiseen GIMP:illä, tällä kertaa vuorossa on kestosuosikki nimeltä avaruusmaisema. Avaruusmaiseman teko on melko vaativa työ varsinkin aloittelijalle, joten kannattaa harjoitella aluksi helpompien oppaiden kanssa jos tämä ei jostain syystä suju.

Ensimmäinen vaihe on taustan tekeminen. Avaruus on tietysti täysin musta lukuunottamatta tähtiä ja planeettoja. Siispä teemme mustan taustan. Voit joko säätää taustavärin mustaksi tai maalata valkoisen pohjan maalipurkillamaalipontto.


Kuva 1. Musta pohja Tähdet saamme esille hajottamalla HSV-väriavaruuden. Mitä tämä tieteellisesti ottaen tarkoittaa, voimme sivuuttaa sen. Tämä tapahtuu ”Suotimet”=>”Kohina”=>”Hajota HSV”-toiminnolla


Kuva 2. Säädä pidon, sävyn, saturaation ja arvon parametrejä kunnes avaruus näyttää mielestäsi realistiselta


Kuva 3. Tähtiä. Mitä sitten puuttuu? Planeetat! Tavalliset ympyrät jotka sitten maalataan jollakin kuviolla tuntuvat hyvin epärealistisilta. Kannattaa mieluummin ottaa uusi kuva (äläkä sulje tätä toista kuvaa!). uskottavien planeettojen tekeminen on kohtuullisen monimutkaista. Kannattaa tehdä aluksi vaikka maan tyylinen planeetta. Ensin valitaan planeetan pinnanmuodot. Valitse työkaluikkunasta (Huom!) ”Laajennokset”=>”Script-fu”=>”Kuviot”=>”Kartta”. 


Kuva 4. Täällä voit säädellä planeetan pinnanmuotoja. Kokeile vaikka eri väriliukuja sekä säädä ”Kuvan koko” ja ”Rakeisuus”-attribuutteja sekä paina ”OK”.


Kuva 5. Planeetan pinnanmuotoja.

Seuraavaksi tämä halutaan saada palloksi. Se onnistuu kuvaikkunassa valikolla ”Suotimet”=>”Kuvaukset”=>”Kuvaa kappaleeseen.


Kuva 6. Kuvataan palloksi. Paina OK


Kuva 7. Nyt meillä on hieno maapallo- mitä sitten?

Seuraavana vaiheena on tämän maapallon leikkaaminen ja liittäminen avaruuskuvaan (kuva 3). Miten tämä onnistuu? Ympyrävalinnan tekeminen näin tarkasti on epärealistinen. Taikasauvan käyttö suoraan ei onnistu vaikka miten säätelet raja-arvoa. Saksien tai hirttonuoran käyttö on kokonaan pois suljettu vaihtoehto. Sen sijaan esittelen tässä, miten taikasauvan avulla voidaan eräällä ”gurukikalla” ottaa hyvä leikkaus kuvasta.

Valitsemme yksinkertaisesti ympärillä olevan valkoisen taikasauvalla. Emme valitse mitään muuta kuin puhtaan valkoisen, joten raja voi olla 0,0


Kuva 8. Taikasauvan asetukset

Sitten kun olemme valinneet valkoisen alueen (huomaa ”juoksevat muurahaiset”), valitsemme kuvaikkunasta ”Valitse”=>”Käänteinen”, joka ottaa kuvasta täsmälleen ns. komplementtileikkauksen- kaiken, mitä ei edellä valittu. Nyt juoksevat muurahaiset ovat planeetan ympärillä, mikä on tarkoituskin. Sitten vain Copy-Pasteat maapallon sopivan skaalauksen (”Kuva”=>”Skaalaa kuvaa” siitä kuvaikkunasta, missä on planeetta) jälkeen, ja tulos on seuraava:


Kuva 9. Maapallo möllöttää radallaan

Sitten ”Suotimet”=>”Valoefektit”=>”Supernova” (huomaa, että voit liikuttaa supernovan keskustaa hiiren vasemman napin avulla):


Kuva 10. Hieno aurinko.

Teemme vielä toisenkin planeetan samalla tavalla, tällä kertaa voimme kokeilla GIMP:iin ”Kuvio”-palettia


Kuva 11. Kuviot-paletti, joka saadaan työkalupaletista. Valitse tästä toisen planeetan sopiva pinnanmuoto- onko se kiveä, jäätä vai jotain eksoottisempaa?


Kuva 12. Tee uusi kuva ja täytä se maalipurkilla. Muista ”Täyttö kuviolla”-optio!


Kuva. 13. Jonkinlainen kuu. Lisäsin yksityiskohtia myös ”Valota”-työkalulla.

Sitten vielä jotain omaa ideaa/hifistelyä: ”Suotimet”=>”Valoefektit”=>”GFlare”:


Kuva 13. GFlare-toiminto

Tuhri-toiminnon avulla saan luotua jonkun epämääräisen meteoriittimöykyn:


Kuva 13. Meteoriitti tai muu hämärä kivenlohkare, joka kimmeltää auringossa

Kuvassa on jo liikaakin kamaa ollakseen realistinen, mutta esimerkkihän tämä vain on, tee omasta kuvastasi ”järkevämpi”. Tuhri-toimintotuhri yhdessä Varjosta/lisävalota-toiminnonvalota kanssa kiinnostaa varsinkin katastrofielokuvia suosivia ihmisiä:


Kuva 14. Lähikuva maahan iskeytyvästä meteoriitista

Tee samanlainen avaruusmaisema ja yllätä erikoisilla ideoilla: pyrstötähdet, planeettojen renkaat, erikoiset valoilmiöt…