Animaatioiden teko osa II: bannerit ja vaihtuvat sigut

Huomio!

Tämä opas on jatko-opas animaatioiden tekoon. Lue ensin johdatus GIMP-animaatioihin, jos haluat ehjän kokonaiskuvan asiasta.

Bannerilla tarkoitetaan useimmiten netissä olevia pieniä mainoskylttejä, jotka usein välkkyvät tai vaihtavat tekstiään määräajoin. Sigillä (signature) tarkoitetaan taas mm. keskustelufoorumeilla käytettyä kuvaa, joka esiintyy jokaisen tietyn henkilön kirjoituksen perässä. Joskus sigi voi olla myös pelkkä tekstinpätkä, mutta usein myös kuva. Sekä bannereiden että sigien ”välkkymisten” kanssa kannattaa olla varovainen, sillä ne saattavat joskus rasittaa silmää. Myös kokoa kannattaa harkita: liian isokokoiset sigit ja bannerit vievät tilaa liikaa ja ovat epäkäytännöllisiä.

Banneri-tyyliset animaatiot tehdään tasojen avulla. Tehdäänpä yksinkertainen esimerkkianimaatio:

Luodaan uusi kuva, esim. 200*100-kokoinen:


Kuva 1. Uusi kuva luotu

Sitten luomme siihen uusia tasoja: ”Ikkunat”=>”Tasot” tai näppäinyhdistelmä Ctrl+L.


Kuva 2. Tasotyökalu. Napsauta vasemmassa alakulmassa olevaa ”Uusi taso”-painiketta ja


Kuva 3. Uuden tason täyttötapa on hyvä olla taustaväri, eli valkoinen (mikäli et ole muuttanut sitä).

Tee vielä yksi samanlainen taso. Voit käyttää myös ”Kahdenna taso”-painiketta (neljäs vasemmalta).


Kuva 4. Kuvassa olevat tasot

Sitten vaikka piirrämme pensselillä kuhunkin tasoon jotakin, vaikka seuraavaan tapaan:


Kuva 5: ”Moi”-animaatio

Pensseli (tai mikä tahansa muu työkalu) piirtää juuri siihen tasoon, mikä on napsautettu aktiiviseksi (kuvassa 5 tällä hetkellä sinisellä taustalla oleva ”Uusi taso#1”), ei muihin tasoihin. Voit napsautella tasojen silmiä umpeen jos muut tasot häiritsevät työskentelyäsi. Jos tasoja on todella paljon, niin ”Shift+silmän napsauttaminen” avaa tämän tietyn silmän ja laittaa kaikki muut silmät umpeen.

Sitten tallennamme kuvan


Kuva 6. Muista jälleen ”Tallenna animaationa”-optio


Kuva 7. Tauko ruutujen välissä on hyvä olla niin pitkä että lukija ehtii lukea siinä olevan viestin. Esim. 3000 millisekuntia eli kolme sekuntia on hyvä aika tässä tapauksessa. Olkoon ruutujen poistotapa ”Oletus”, tallennetaan kuva ja katsotaan mikä on lopputulos:


Kuva 8. Ups, tasot menevät järjestyksessä ”Alhaalta ylöspäin”, eli ”Moi”-banneri on aika epälooginen. Meidän olisi pitänyt piirtää ne päinvastaisessa järjestyksessä kuvan 5 käyttöliittymään. Mutta äkkiäkös luomme uuden:


Kuva 9. Parempi yritys


Kuva 10. Näin se menee oikein päin, mutta laajennetaan vielä animaatiota yhdellä tasolla:


Kuva 11. Luomme vielä yhden tason


Kuva 12. Vielä yksi animaatio

Eri tasojen näkyvyyden kesto

Jos jokainen taso jouduttaisiin näyttämään vakiokeston ajan, olisi touhu melko rajoittunutta. GIMP:issä pystytään tasotyökalun avulla säätämään jokaisen tason näkyvyyden kestoa millisekunneissa erikseen. Napsauta hiiren kakkospainiketta tason päällä, valitse ”Muokkaa tason ominaisuuksia” ja laita tason nimen perään suluissa tason näkyvyyden kerto, esim. (3000ms) tarkoittaa 3000 millisekuntia eli 3 sekuntia. Voit tehdä esimerkiksi seuraavat arvot tasoille:


Kuva 13. Tasoille annettu näkyvyyksien kestot: Ruutu 4:lle 3 sekuntia, muille 0,5 sekuntia

Katsotaanpa miltä tämä näyttää:


Kuva 14. Vielä eräs ”Moi”-animaatio. ”Moi”-sana kokonaisuutena näkyy kolmen sekunnin ajan, yksittäiset kirjaimet puolen sekunnin ajan.

Lopputehtävä:

Tee joku GIMP-banneri edellä esitetyllä tavalla. Sen tekninen toteutus arvostellaan arvosanalla, joka vaikuttaa jonkin verran tietotekniikan numeroon. Vaatimukset:

– Siinä on oltava joku mielekäs idea tai luettava teksti, ei pelkästään mitään söherrystä pensselillä

– Käytä mielellään myös värejä, ei pelkkää mustaa ja valkoista. Tietysti mustavalkoanimaatiokin voi olla hieno, kunhan siinä on jotain ideaa enemmän kuin omassa esimerkissäni:)

– Tasoja on oltava vähintään neljä

– Tasoilla täytyy olla vaihteleva näkyvyys, tehty kuvan 13 kaltaisella tavalla

– Jos haluaa lisäpinnoja tästä työstä, niin hämmästytä minut jollakin idealla, jota en ole tässä monisteessa esittänyt. Esimerkiksi laatikossa pomppiva pallo tai pyörivä potkuri jonka esteettisyys on korkeaa laatua saa korkean arvosanan.

X-Files-Lisätehtävä: jotkut (ihan vakavastikin otettavat) psykologit uskovat, että kuviin voi lisätä muutaman kymmenen millisekuntin tekstipätkiä, joita emme tietoisesti näe, mutta jotka pureutuvat ihmisen alitajuntaan. Esimerkiksi Pizzamainokseen voi lisätä hetkellisesti välähtävän ”herkullista”-lauseen tai auton kuvaan ”Osta”. Tee tällainen mainos ja tutki, toimiiko se oikeasti :)

 

Yksi kommentti “Animaatioiden teko osa II: bannerit ja vaihtuvat sigut

  1. Tässä oppaassa, kiinnittäisin erityisesti huomiota näinkin yksinkertaiseen asiaakn, kun tasojen järjestelyyn. Alkeellisemmassakin photoshopissa on tuo toiminto, kuinka muuten lähes klooni gimppiin ei ole saatu mahdutetttua ko toimintoa. Tai se ei ainakaan tullut esille tässä oppaassa. Olisi nimittäin helpompi, vaihtaa tasojen paikka, kun alkaa toteuttamaan jotakin mutkikasta gif-animaatiota peilikuvana.
    Tosin tämä ei ole animaatioiden teko ohjelma, kuten on todettu monesti.
    Mutta pyydän, että huomionne kiinnittyy, miten saisi kehitettyä työkalun, ellei ole, saisi muutettua tasojen järjestystä. (esim. tasot on 123.. jne, mutta toteutus vaatii 321.. joten tasot olisi helpompi järjestää, kun luoda koko systeemi uudelleen.)

Comments are closed.