3D-kokeilua GIMP:illä

Kuten jokainen tietää, GIMP ei ole varsinainen 3D-ohjelma. Sillä ei siis kannata lähteä yrittämäänkään mitään monimutkaisempaa mallinnusta kuten esimerkiksi Blenderillä. Kuitenkin jotakin kolmiulotteisuuden tuntua saa aikaan myös GIMPillä. Olkoon tämä projekti siitä esimerkki.

Tehdään ensin tekstiä ympyränmuotoisena. Se onnistuu kun valitset työkaluikkunasta (Huom!) ”Laajennokset”=>”Script-Fu”=>”Logot”=>”Text Circle”. Tehdään tekstiympyrä esim. seuraavilla asetuksilla (huomioi varsinkin, että täyttökulma on hyvä jäädä hiukan vajaaksi,täysi 360 astetta ei ole hyvä koska muuten ensimmäinen kirjain ottaa yhteen viimeisen kanssa):


Kuva 1. Teksti, jonka laitamme ympyränmuotoiseksi. Siinä on ”The GIMP is great!”-teksti kahdesti.

Huomio! Voit tehdä toki omankin tekstin, mutta varoituksen sana: GIMP:in ”Text Circle”-työkalussa on bugi: ”ääkkösten” esiintyminen tekstissä kaataa GIMP:in! Jos haluat tehdä ”ääkkösellisen” tekstin, niin pilkut on lisättävä siihen jälkikäteen.


Kuva 2. Siinä on hieno teksti ympyränmuotoisena

Sitten lisäämme kolmiulotteisuuden tuntua perspektiivimuunnin-työkalunperspektiivi avulla. Paina sitä kerran ja paina sen jälkeen kuvaa:


Kuva 3. Matriisi, joka kertoo matemaattisesti lineaarisen vääristymän. Tästä ei tarvitse välittää ellei ole matikkanörtti, vaan katsoa vain mikä ”näyttää” hyvältä.


Kuva 4. Ruudukko, joka havainnollistaa perspektiivivääntymää.

Ota ruudukkoa vasemmasta yläkulmasta kiinni ja väännä se seuraavaan asentoon:


Kuva 5. Perspektiivivääntymä. Sitten vain painat kuvan 3 käyttöliittymästä ”Muunna” ja


Kuva 6. Teksti 3D-muotona.

Eikö olisi vielä hyvä laittaa keskelle vaikka pallo, jonka ympäri teksti kiertäisi? No mikä ettei. Valitse työkaluikkunasta ”Laajennokset”=>”Script-Fu”=>”Kuviot”=>”Flatland”.


Kuva 7. Oletusparametrit ovat ihan hyvät. Paina OK


Kuva 8. Flatland-erikoistehoste

Sitten valitse kuva-ikkunasta ”Suotimet”=>”Kuvaukset”=>”Kuvaa Kappaleeseen”


Kuva 9. Kuvaus palloon


Kuva 10. Valmis pallo.

Pallo on hyvä värittää jotta se erottuisi mustasta tekstistä. Tehdään tämä toiminnolla ”Taso”=>”Värit”=>”Väritä”


Kuva 11. Esimerkiksi nämä säädöt

 


Kuva 12. Ja tällainen väri pallolle

Palataan sitten takaisin tekstiympyrään. On helpompi siirtää ympyrä pallon ympärille kuin pallo ympyrän keskelle (jos et usko, voit kokeilla). Siksi tekstiympyrän pohjaväri täytyy poistaa, koska se muuten peittäisi pallon alleen. Tämä onnistuu tasot-työkalussa (Ctrl-L)


Kuva 13. Poista ”Background”-taso hiiren oikealla napilla=>”Poista taso”


Kuva 14. Ja tällainen on kuva ilman taustatasoa.

Ota ”Valitse=>”Kaikki” ja siirrä tämä teksti samaan kuvaan pallon kanssa


Kuva 15. Näin teksti on siirretty palon ympärille

Sitten vain otat vaikka hirttonuoran ja klikkaat jossain kohtaa kuvaa ja tanssivat muurahaiset poistuvat:


Kuva 17. Hifistelyä vaille valmis

Tätä voi pitää jo valmiina suorituksena, jos pallon mieltää läpinäkyväksi kristallipalloksi. Jos taas pallo mielletään umpinaiseksi palloksi, niin kloonaustyökalullakloonaus saat mustat alueet piiloon. Parhain työkalu tähän olisi tietysti Healing Brush Tool, mutta sellaista ei toistaiseksi ole saatavilla GIMP:ille. Sen korvikkeena voit ensin yrittää kloonata alueet peittoon, ottaa hirttonuorallahirttonuora häiritsevän terävät kloonausvirheet ja sumentaa alueen ”Suotimet”=>”Tee epäteräväksi”=>”Gauss-sumennos”-toiminnolla. Summennusarvoksi riittää 5.


Kuva 18. Viimeinkin valmis

Yksi kommentti “3D-kokeilua GIMP:illä

  1. Huomioni kiinnittyi muutamaan seikkaan ohjeessa. Ensinnäkin tekstin kallistus on liian kalteva, takaa teksti häipyy näkyvistä. Kaikkien tausta kannattaa laittaa läpinäkyväksi, jolloin pallon takaa kirjoitus näkyy, nyt se peittää ne. Seuraava huomio, että teksti ei ole 3 ulotteinen, vaan tavallinen kiekon muoto. Jopa wold – ohjelmalla pystyt samaan lopputulemaan, ja paljon helpommin.
    seuraavaksi, en näe mitään eroa, kahden viimeisen kuvan välillä, Miksi sitten pitää käyttää kloonia ja hirttotuökalua, ja sumennusta, jos loputulos on sama kuin ennen niiden käyttöä. (kuvista päätellen. En halua mollata tekijää, vaan olisi hyvä, mikäli kiinnittäisit huomiota oppaan laadinnassa yksityiskohtaisempaan selostukseen. Ja tarkkuuteen.

Comments are closed.