Salauksella käyttäjien suosioon – miksi muuttaa HTTP – HTTPS

Tietoturva ja internetin turvallisuus on viime aikoina noussut puheenaiheeksi monessa eri yhteydessä. Hakukoneoptimoinnin kannalta Google ilmoitti salatun HTTPS-protokollan käytön nousevan yhdeksi hakutuloksiin vaikuttavista asioista. Vaikka muutoksesta on kulunut jo vuosi, ei sivustojen ylläpitäjät ole varsinaisesti rynnänneet muuttamaan sivustojaan salatun yhteyden taakse.

HTTPS: kirjain S tarkoittaa sanaa ”secure”, eli turvattu. Turvattu yhteys tarkoittaa sitä, että surffatessasi jollakin sivustolla, kaikki liikenne sinun internetselaimesi ja sivuston välillä kulkevat turvattua yhteyttä käyttäen (SSL- Secure Sockets Layer)

Googlen antama arvo HTTPS-sivustoille ei ole tällä hetkellä radikaalisti suurempi, kuin normaalille HTTP-sivustolle. Tällä on lähinnä merkitystä siinä kohdassa, kun kaksi sivustoa ovat muuten tasavertaiset. Jos toinen sivusto käyttää salattua yhteyttä, se nousee hakutuloksissa salaamattoman sivuston edelle. Vaikka etu salaamattomaan yhteyteen on tällä hetkellä pieni, on hakukonenäkyvyyden kannalta kuitenkin järkevä käytää hyödyksi kaikki mahdolliset keinot, mikäli mahdollista. Jatkossa Google voi myös todeta salatun yhteyden merkityksen paljon tärkeämmäksi ja nostaa sen arvoa hakutulosten järjestystä arvioidessaan. Tästä syystä on järkevä suunnitella oman sivuston siirtyminen HTTPS:n käyttöön nyt, kun sen voi tehdä ilman tulipalokiirettä.

HTTPS-sivujen määrä on kasvanut Googlen hakutulosten ensimmäisellä sivulla. Lähde: MOZ

Googlen etusivun hakutuloksissa HTTPS-sivujen määrä on kasvanut kesäkuun puolivälissä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että HTTPS-sivut olisivat nousseet Googlen ensimmäiselle sivulle, vaan paremminkin sitä, että monet sivustot siirtyvät käyttämään salattua yhteyttä. Esimerkiksi Wikipedia siirtyi käyttämään salattua yhteyttä ja tämä aiheutti kasvupiikin Googlen hakutuloksissa salattujen sivujen osalta. Wikipedialla on valtava määrä ensimmäisen hakutulossivun tuloksia.

Kolikon kääntöpuoli

Siirtymällä salattuun yhteyteen on myös haittapuolensa ja kaikki eivät ole innoissaan siirtymisestä. Varsinkin referrer dataa ei enää lähetetä salatulta sivulta. Tämän kuitenkin pystyy korjaamaan helpolla keinolla määrittämällä meta referrer tagin sivuille.

Lyhyellä aikavälillä orgaanisessa Google-liikenteessä on odotettavissa pientä laskua uudelleenohjausten vuoksi. Tämä ei kuitenkaan tulisi olla syy salauksen pois jättämiseen. Salattuun yhteyteen siirtymistä ei myöskään tulisi tehdä hakukoneliikenteen toivossa. Tärkeämpää on ajatus käyttäjien yhteyksien turvaamisesta ja siksi Googlekin sitä arvostaa.

”At the Wikimedia Foundation, we believe that you should be able to use Wikipedia and the Wikimedia sites without sacrificing privacy or safety.”

Yksi USA:n suurimmista uutissivustoista Washington Post siirtyi hiljattain käyttämään salattua yhteyttä silläkin uhalla, että se menettää jonkin verran mainostuloistaan. Käyttäjät ovat kuitenkin tyytyväisiä muutoksesta ja arvostavat yksityisyytensä suojaamista.

Mikä on oma mielipiteesi? Mitä hyötyä tai haittaa näet HTTPS-protokollan käyttämisessä?

ari

Ari on verkkomarkkinoinnin kokenut konsultti ja työskentelee Marketing Clinicillä Senior Advisorina ja Offering Leadina. Hänellä on usean vuoden kokemus niin asiakaskonsultoinnista, kuin inhouse-tekemisestäkin. Ari keskittyy verkkoliiketoiminnan ja asiakaskokemuksen (CX) kehitykseen hakukoneoptimoinnin (SEO) ja konversion kehittämiseen (CRO) avulla.