Luovu jo tarjouskarusellistasi

Tarjouskaruselli etusivulla on melko tuttu näky monella saitilla ja oletkin varmasti törmännyt näihin liikkuvin elementteihin eri sivustoilla. Visuaalisesti tämä slaiderit saattavat näyttää kiinnostavilta, mutta ne eivät todennäköisesti hyödytä sinua mitenkään.

Webdesignissa tunnutaan seuraavan trendejä ja varsinkin sitä mitä muut tekevät. On turvallista seurata ”isojen” jalanjäljissä ja urani aikana olen kuullut monesti devaajien toteavan ”mitenkäs XYZ on tämän tehnyt?”. Benchmarkkeja on helppo seurata ja luottaa siihen, että he tietävät mitä tekevät. Todellisuudessa nämä kuvakarusellit kuitenkin tappavat konversion.

Vaikka karusellit ovatkin hirvittäviä konversiontappajia niitä käytetään luultavasti koska:

  • Joidenkin mielestä ne ovat hienoja (HIPPO).
  • Eri ihmiset ja osastot kilpailevat näkyvyydestä etusivulla ja karusellilla mahdollistetaan monta eri aihetta samassa paikassa.

Mitä testaajat sanovat kuvakaruselleistä

Site Tuners:
Rotating banners are absolutely evil and should be removed immediately.

Wider Funnel:
We have tested rotating offers many times and have found it to be a poor way of presenting home page content.

Jopa käytettävyystutkimuksen kuuluisuus Jakob Nielsen vahvistaa testeissään karusellielementtien heikkouden:

Nielsen Norman Group:
The user’s target was at the top of the page in 98-point font. But she failed to find it because the panel auto-rotated instead of staying still.

Näinkään suurella merkittyä tarjousta ei käyttäjä huomannut karusellista
Näinkään suurella merkittyä tarjousta ei käyttäjä huomannut karusellista

Nielsenin testeissä he antoivat käyttäjille tehtäväksi tutkia onko sivulla erikoistarjouksia Siemens-tiskikoneista. Valtavasta fonttikoosta huolimatta käyttäjä ei löytänyt tarjousta koska se oli esitetty karusellissa.

Viisi syytä miksi karusellit ovat huonoja

#1 Ihmisen silmät reagoivat liikkeeseen

Koska ihminen on miljoonien vuosien evoluution tuloksena kehittynyt havaitsemaan vaaroja, on liikkeen havaitseminen meillä syvällä vaistoissa. Jos karuselli ei ole sivun ainut elementti, on tämä huono asia. Liike vie huomion pois sivun tärkeistä elementeistä, kuten arvolupaus ja tuotteet.

#2 Karusellit eivät ole toiminnallisia elementtejä

Erik Runyonin testin mukaan sivun kävijöistä vain yksi prosentti klikkaa karusellia ja tästä prosentin joukosta 84 % klikkaa ensimmäistä karusellin elementtiä. Karusellit toimivat siis näyteikunoina, mutta ei toiminnan aikaansaamiseksi.

#3 Bannerisokeus

Liikkuvat karusellit mielletään bannerimainoksiksi, jonka vuoksi käyttäjät ohittavat ne.

#4 Käyttäjät eivät hallitse karuselleja

Karuselleissa on usein karmea käytettävyys. Liian nopeasti liikkuvat elementit ja pienet sivutuslinkit ovat vaikeita klikata.

Image
Sliderin navigointi on yleensä tarkkaa puuhaa

 

#5 Nopeus

Karusellit kasvattavat sivun latausaikaa lisäämällä kuvatiedostoita ja JavaScriptiä. Niken karuselli vie pääosan sivun pinta-alasta. Valtavat 1600×720 pikselin jpg kuvatiedostot latautuvat pahimmillaan yli 1,2 sekuntia.

Karusellin kuvien lataaminen on hidasta
Karusellin kuvien lataaminen on hidasta

Muistathan, että jokainen millisekunti latausnopeudessa pienentää sivun konversiota. Amazonin testissä 100 ms parannus kasvatti konversiota jopa yhdellä prosentilla.

Mitä karusellin tilalle

Sen sijaan, että käyttäjälle yrittää näyttää useita tarjouksia tai kampanjoita kannattaa kuvakarusellin tilalla testata yksittäisiä tarjouksia. Täten vahvistetaan yhden viestin perille meneminen kunnolla käyttäjän häirinnän sijaan.

Kuinka paljon vähemmän rahaa sinä haluat tehdä sen kustannuksella, että saat kuvakarusellin sivuillesi?

Jos et vielä ole vakuuttunut, katso tämä sivu:

should-i-use-carousel

 

Oletko nähnyt hyvin toimivia karusellitoteutuksia verkossa tai oletko saanut hyviä tuloksia sen käytöstä? Kerro niistä kommenteissa!

ari

Ari on verkkomarkkinoinnin kokenut konsultti ja työskentelee Marketing Clinicillä Senior Advisorina ja Offering Leadina. Hänellä on usean vuoden kokemus niin asiakaskonsultoinnista, kuin inhouse-tekemisestäkin. Ari keskittyy verkkoliiketoiminnan ja asiakaskokemuksen (CX) kehitykseen hakukoneoptimoinnin (SEO) ja konversion kehittämiseen (CRO) avulla.