Tarjouskaruselli etusivulla on melko tuttu näky monella saitilla ja oletkin varmasti törmännyt näihin liikkuvin elementteihin eri sivustoilla. Visuaalisesti tämä slaiderit saattavat näyttää kiinnostavilta, mutta ne eivät todennäköisesti hyödytä sinua mitenkään.
Webdesignissa tunnutaan seuraavan trendejä ja varsinkin sitä mitä muut tekevät. On turvallista seurata ”isojen” jalanjäljissä ja urani aikana olen kuullut monesti devaajien toteavan ”mitenkäs XYZ on tämän tehnyt?”. Benchmarkkeja on helppo seurata ja luottaa siihen, että he tietävät mitä tekevät. Todellisuudessa nämä kuvakarusellit kuitenkin tappavat konversion.
Vaikka karusellit ovatkin hirvittäviä konversiontappajia niitä käytetään luultavasti koska:
- Joidenkin mielestä ne ovat hienoja (HIPPO).
- Eri ihmiset ja osastot kilpailevat näkyvyydestä etusivulla ja karusellilla mahdollistetaan monta eri aihetta samassa paikassa.
Mitä testaajat sanovat kuvakaruselleistä
Site Tuners:
Rotating banners are absolutely evil and should be removed immediately.Wider Funnel:
We have tested rotating offers many times and have found it to be a poor way of presenting home page content.
Jopa käytettävyystutkimuksen kuuluisuus Jakob Nielsen vahvistaa testeissään karusellielementtien heikkouden:
Nielsen Norman Group:
The user’s target was at the top of the page in 98-point font. But she failed to find it because the panel auto-rotated instead of staying still.

Nielsenin testeissä he antoivat käyttäjille tehtäväksi tutkia onko sivulla erikoistarjouksia Siemens-tiskikoneista. Valtavasta fonttikoosta huolimatta käyttäjä ei löytänyt tarjousta koska se oli esitetty karusellissa.
Viisi syytä miksi karusellit ovat huonoja
#1 Ihmisen silmät reagoivat liikkeeseen
Koska ihminen on miljoonien vuosien evoluution tuloksena kehittynyt havaitsemaan vaaroja, on liikkeen havaitseminen meillä syvällä vaistoissa. Jos karuselli ei ole sivun ainut elementti, on tämä huono asia. Liike vie huomion pois sivun tärkeistä elementeistä, kuten arvolupaus ja tuotteet.
#2 Karusellit eivät ole toiminnallisia elementtejä
Erik Runyonin testin mukaan sivun kävijöistä vain yksi prosentti klikkaa karusellia ja tästä prosentin joukosta 84 % klikkaa ensimmäistä karusellin elementtiä. Karusellit toimivat siis näyteikunoina, mutta ei toiminnan aikaansaamiseksi.
#3 Bannerisokeus
Liikkuvat karusellit mielletään bannerimainoksiksi, jonka vuoksi käyttäjät ohittavat ne.
#4 Käyttäjät eivät hallitse karuselleja
Karuselleissa on usein karmea käytettävyys. Liian nopeasti liikkuvat elementit ja pienet sivutuslinkit ovat vaikeita klikata.

#5 Nopeus
Karusellit kasvattavat sivun latausaikaa lisäämällä kuvatiedostoita ja JavaScriptiä. Niken karuselli vie pääosan sivun pinta-alasta. Valtavat 1600×720 pikselin jpg kuvatiedostot latautuvat pahimmillaan yli 1,2 sekuntia.

Muistathan, että jokainen millisekunti latausnopeudessa pienentää sivun konversiota. Amazonin testissä 100 ms parannus kasvatti konversiota jopa yhdellä prosentilla.
Mitä karusellin tilalle
Sen sijaan, että käyttäjälle yrittää näyttää useita tarjouksia tai kampanjoita kannattaa kuvakarusellin tilalla testata yksittäisiä tarjouksia. Täten vahvistetaan yhden viestin perille meneminen kunnolla käyttäjän häirinnän sijaan.
Kuinka paljon vähemmän rahaa sinä haluat tehdä sen kustannuksella, että saat kuvakarusellin sivuillesi?
Jos et vielä ole vakuuttunut, katso tämä sivu:
Oletko nähnyt hyvin toimivia karusellitoteutuksia verkossa tai oletko saanut hyviä tuloksia sen käytöstä? Kerro niistä kommenteissa!