hakukoneoptimointi ja asiakaskokemus

Hakukoneoptimoinnista asiakkaan kokemuksen optimointiin

Olen työskennellyt syksyn aikana uudessa roolissani paljon CX-kehittäjän (Customer Experience) kanssa ja samalla oma lähestymiseni hakukoneoptimointiin on muuttunut. Hakukoneoptimointi on terminä ollut virheellinen mielestäni jo aikojen alusta.

Hakukoneoptimointi – hakukoneen optimointia?

Terminä hakukoneoptimointi on itsessään jo väärä. Eihän tässä hakukonetta tai hakukoneita optimoida? Meillä ei ole juurikaan mahdollisuutta optimoida sitä mitä esimerkiksi Google tekee. Sen sijaan meillä on mahdollisuus vaikuttaa miltä sivumme näyttää hakukoneiden silmissä.

Mutta ei tämä tekeminen ole ”hakukoneille” optimointiakaan. Eihän tavoitteenasi vain ole se, että saavutat hyvät hakukonesijoitukset? Jos sijoitut kaikilla tärkeillä hakutermeillä Googlen kärkeen, niin mitä sitten? Kävijät toki todennäköisesti klikkaisivat hakutulostasi ja päätyisivät sivuillesi.

Mitä sitten?

Eihän tavoitteenasi ole vain saada mahdollisimman paljon käyttäjiä sivuillesi? Mitä kävijä tekee sivullasi? Haluat hänen todennäköisesti suorittavan toimenpiteen tai eri toimenpiteitä, joiden lopullinen tarkoitus on kilauttaa rahaa tilille. Onhan yksi tavoitteistasi siis kasvattaa myyntiä?

Nykyaikainen hakukoneoptimointi on ”asiakkaan kokemuksen optimointia”. Mitä asiakas saa kun hän saapuu sivullesi ja mitä hän kokee siellä. Sivuston tulee tarjota hyviä kokemuksia, jotka muodostuvat siitä, kun käyttäjä kokee saapuneensa oikeaan sisältöön, luottaa sivustoosi, kokee sen autoritääriseksi ja ymmärtää miten edetä kohti omia tavoitettaan.

Eri käyttäjillä on eri aikeet ja sen vuoksi sisällön tulee pystyä palvelemaan eri tavoilla samoja käyttäjiä. Esimerkiksi tehtäessä haku ”iphone x” voi samalla haulla olla eri käyttöaikeita:

  • yksi haluaa nähdä miltä uusi puhelin näyttää
  • toinen haluaa tietää paljonko se maksaa
  • kolmas tietää tekniset speksit, kuten mitat
  • neljäs voi olla kiinnostunut muiden käyttäjien kommenteista
  • viides haluaa ostaa puhelimen heti

Nämä kaikki käyttöaikeet voidaan tyydyttää samalla sivulla kunhan sisältö vain luodaan tarpeeksi laadukkaaksi. Kysy itseltäsi palveleeko yksittäinen sivusi käyttäjien eri aikeita paremmin kuin muut kilpailijat? Jos vastauksesi on kyllä, löydyt todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin Googlen hakutulosten kärkipaikoilta.

 

Kiinnostaako tehdä parempia hakukokemuksia käyttäjille? Hae SEO analyytikoksi.

ari

Ari on verkkomarkkinoinnin kokenut konsultti ja työskentelee Marketing Clinicillä Senior Advisorina ja Offering Leadina. Hänellä on usean vuoden kokemus niin asiakaskonsultoinnista, kuin inhouse-tekemisestäkin. Ari keskittyy verkkoliiketoiminnan ja asiakaskokemuksen (CX) kehitykseen hakukoneoptimoinnin (SEO) ja konversion kehittämiseen (CRO) avulla.