Googlemainontaa inhouse vai toimiston kanssa?

Hakusanamainonnan tekemiseen Googlessa on pääasiassa kaksi tapaa. Joko teet sitä itse, tai ostat toteutuksen joltakin digitoimistolta. Tuottavan mainonnan toteuttaminen voi olla jopa digitoimistolle haaste, jos Adwordsin tekemiseen ei panosteta kunnolla.

Bygghemma konsernissa ollaan päädytty inhouse tekemiseen ulkoisen digitoimiston sijaan. Haastattelin Juha Lanteria (Head of E-commerce and Digital Marketing  – Bygghemma Group) mainonnan tekemisestä ja sen eroista verrattuna aikaisempaan kokemukseen digitoimistossa.

Juha olet tehnyt SEM-mainontaa toimistossa asiakkaille ja nyt johdat Bygghemma Finlandin online-markkinointia. Onko toimistotekemisessä ja inhouse-tekemisessä mainonnan osalta suurta eroa?

​Kyllä on suurta eroa. Digitoimistossa asiantuntijana/konsulttina ollaan hyvin usein liiketoiminnan sparraajana ja osana liiketoiminnan kehitystä, mutta siitä huolimatta etäällä liiketoiminnan ydinasioista ja tunnusluvuista. Taas vastaavasti in-house tekijä on osana koko liiketoiminnan kehitystä ja tehtävässä pääsee vaikuttamaan päätekemisen (online-markkinoinnin) lisäksi moniin siihen vaikuttaviin asioihin kuten esimerkiksi verkkokauppa-alustan toimivuuteen ja käytettävyyteen. Isona erona on myös kokonaisuuden hallinta. In-house tekijänä pitää huomioida kaikki relevantit online-kanavat ja miettiä miten mainontaa voisi hyödyntää eri kanavissa kustannustehokkaasti. Ja jotta työ olisi tehokasta ja tuottavaa, olen päässyt hyödyntämään automaatiotyökaluja ja räätälöimään niitä omiin tarpeisiin.

Olet päivittäisessä työssäsi mukana Netraudan verkkokaupan kehityksessä ja vastaat digitaalista markkinoinnista, onko kokonaisuudesta vastaaminen tuonut jotain lisää PPC-mainonnan tekemiseen?

​Ehdottomasti. PPC-mainonta on yksi tärkeimmistä tavoista tehdä markkinointia, mutta sen toimivuuteen vaikuttaa myös muut tekijät kuten tuotevalikoima, hinnoittelu, logistiikka, verkkokaupan tekniikka + sisältö ja muut markkinointitoimenpiteet. Kokonaisuuden hahmottaminen vaikuttaa PPC-mainonnan budjettiin, ajoituksiin, kohdistuksiin ja viestintään. Mielestäni tehokkain tapa hallinnoida tätä kombinaatiota on dynaaminen PPC eli feed-pohjainen hakukonemainonta. Siinä yhdistyy kätevästi tuotetietokanta ja ajankohtaiset tiedot mainoksiin.

Sinulla on pitkä kokemus digitoimistoista ja olet tehnyt Adwords-mainontaa kymmenille suomalaisille yrityksille. Jos nyt palaisit tekemään Adwords mainontaa asiakkaille, toimisitko eri tavalla tai onko inhouse tekemisen kautta tullut suuria ahaa-elämyksiä tekemiseen?

​Kyllä varmaan toimisin. Nykyisessä roolissani KPI-mittareiden asettaminen ja jatkuva seuraaminen on korostunut aikaisemmasta käsityksestä. Lisäksi mittareiden pitää olla selkeitä, jotta niiden pohjalta on ketterää tehdä johtopäätöksiä. Lisäksi hyödyntäisin enemmän sähköisiä työkaluja mainonnan tukena.

Suomessa on satoja yrityksiä, jotka käyttävät Google AdWordsia markkinoinnissaan. Millaisille yrityksille sinä suosittelisit digitoimiston palkkaamista ja missä tapauksessa mainonnan tekeminen talon sisällä on parempi ratkaisu?

​Tämä on hyvin suhteellista ja tapauskohtaista. Lähtökohtaisesti jos online-liiketoiminta tuo merkittävän osan liikevaihdosta, suosittelen ehdottomasti in-house tekijän palkkaamista. Jos vastaavasti tämä toiminto on vielä suunnitteluasteella tai sen kannattavuudesta ei ole varmuutta, on varmaan hyvä tukeutua asiantuntevaan toimistoon.

Mainonnan tehokkuuteen vaikuttavat monet eri seikat ja yksi niistä on mainoksen laskeutumissivun kokemus (Landing Page Experience) Kuinka paljon kehität mainonnan laskeutumissivuja verkkokaupassanne ja millainen merkitys sillä on mainonnan tehokkuuteen?

​Liian vähän.. :) Toki mainonnassa tulee testattua mainosviestit A/B-testausmenetelmällä, eli mainokset ohjautuvat eri laskutumissivuille ja tehokkain versio jää aina voimaan. Meillä kuitenkin mainonnan tehokkuuteen vaikuttaa verkkokaupan laaja tarjonta, oikea tuotehinnoittelu ja hyvät kampanjaedut. Mainosviesteissä pitää olla reaaliaikaiset kampanjaviestit ja mainonnassa on otettava huomioon sesonkivaihtelut.

Kuten kaikessa digitaalisessa markkinoinnissa, on analytiikka ja mittaaminen tärkeässä roolissa myös googlemainonnassa. Mitkä on tärkeimmät mittarit joita suosittelet seurattavaksi PPC mainonnassa?

​Meillä kuluttajapuolen verkkokauppana tärkein mittari mainonnassa on käytetyn euron suhde ansaittuun euroon, eli cost of sales (CoS) kanavakohtaisesti. Yhtä mittaria ei voi eikä kannata seurata yksinomaan vaan kokonaisuus ratkaisee. Suosittelen myös vahvasti attribuutiomallinnusta, eli markkinointikanavien välistä mittausta ostotapahtumaan saakka.

Juha Lanteri NetrautaJuha Lanteri vastaa Netraudan verkkomarkkinoinnista. Muista lisätä Juha seurantaan myös Twitterissä: @JuhaLanteri

 

 

 

ari

Ari on verkkomarkkinoinnin kokenut konsultti ja työskentelee Marketing Clinicillä Senior Advisorina ja Offering Leadina. Hänellä on usean vuoden kokemus niin asiakaskonsultoinnista, kuin inhouse-tekemisestäkin. Ari keskittyy verkkoliiketoiminnan ja asiakaskokemuksen (CX) kehitykseen hakukoneoptimoinnin (SEO) ja konversion kehittämiseen (CRO) avulla.