Et ymmärrä hakukoneoptimointia

Liian usein törmään ihmisiin jotka luulevat osaavansa hakukoneoptimointia, tai tietävänsä mitä se on. Sitä vähätellään ja sen ajattellaan olevan samanlaista kuin se on ollut 2000-luvun alussa. jos ajattelet näin, olet väärässä.

SEO on muuttunut. Kaukana ovat ne ajat kun SEO:ttaja näpytteli lähdekoodiin tägejä ja tunki avainsanoja teksteihin. Saatika yritti huijata Googlea laittamalla valkoista tekstiä valkoiselle pohjalle tai muuten saada sivuston näyttämään paremmalta mitä se on.

Nykyajan hakukoneoptimoijat ovat niitä harvoja ihmisiä jotka oikeasti miettivät aidosti käyttäjän fiilistä sivulla. Meidän on pakko.

Jotta voidaan näkyä hakukoneissa on meidän sivujemme oltava asiakasystävälliset, sisällön mielenkiintoista ja niin inspiroivaa, että käyttäjä haluaa jakaa tietoa eteenpäin sosiaalisessa mediassa ja linkittää omilta sivustoiltaan. Mitää näistä ei saavuteta kikkailemalla tai huijaamalla.

Päivitykset rankaisevat laiskaa

Googlen joka ikinen viimeaikainen päivitys on suora osoitus siitä, ettei muilla asioilla pärjää, kuin tekemällä asiakkaan olon mahdollisimman mukavaksi sivustolla. Sisältöalgoritmi karsii ohutta ja geneeristä sisältöä hakutuloksista kovaa vauhtia. Linkitysalgoritmi tutkii onko sivustollesi tulevat linkit itse generoituja tai jopa ostettuja, vai aidosti käyttäjien tekemiä luotettavista lähteistä. Jos olet ajatellut että osaat huijata Googlea, niin heidän sadat algoritmi-insinöörinsä ovat varmasti tulleet ajatelleeksi samaa ja osaavat rajata keplottelusi pois.

Hakukoneoptimoijat ovat testannet ja tutkineet vuosikymmenien ajan mitkä asiat vaikuttavat hakukonenäkyvyyteen ja jokaiseen niistä on järkevä selitys. Googlen hakutuloksissa pärjääävät nopeat sivut, koska käyttäjät tykkäävät käyttää nopeita sivuja enemmän kuin hitaita. Hakutuloksissa pärjää jos sivulla on käytetty otsikkoelementtiä ja väliotsikoita, koska käyttäjät arvostavat hyvin strukturoitua sisältöä. Mikään Google-näkyvyyteen vaikuttavista seikoista ei ole sattumaa. Ne pärjäävät Googlessa sen vuoksi, että Google on ymmärtänyt mitä käyttäjät arvostavat.

Jotta voit pärjätä Googlessa, on siis sinun pyrittävä tekemään sivuston jokaisesta elementistä paras mahdollinen kävijöidesi kannalta. Unohda Google. Unohda koko hakukoneoptimointi! Tee sivuistasi paras asiakkaillesi. Niin Googlekin ajattelee:

Olemme keskittyneet alusta asti tarjoamaan käyttäjillemme parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Olipa suunnitteilla uusi verkkoselain tai etusivun pieni muutos, pyrimme varmistamaan parhaamme mukaan, että muutokset palvelevat käyttäjiämme, eivät omia tavoitteitamme tai tuottoamme. 

Hakukoneoptimointi ei ole teknistä lähdekoodin viilausta. Hakukoneoptimointi on sitä kaikkea mikä näkyy ulospäin käyttäjälle. Se on käyttöliittymän suunnittelua, asiakaspalvelua, markkinointia ja sisällöntuotantoa. Tämän vuoksi nykyaikaisen hakukoneoptimoijan tulee pystyä suunnittelemaan sujuvia käyttöliittyimiä. Hänen tulee osata kirjoittaa tarinoita, jotka saa käyttäjät tuntemaan. Hänen on tunnettava ihmispsykologiaa, jotta käyttäjä saadaan suostuteltua toimimaan. Samalla hänen on ymmärrettävä sivuston tekniikan päälle ja tarvittaessa lapioitava lähdekoodin viidakossa.

Te osaatte jo

Samalla kun pitää osata kaikkea, ei kaiken tarvitse olla yhden ihmisen vastuulla. Yrityksesi markkinointisuunnittelija varmasti osaa sisällöntuotannon. Devaajat osaavat koodata ja myyjät ymmärtävät mitä asiakkaat tahtovat. Aina kun he koskevat verkkosivuihin jollain tavalla on se hakukoneoptimointia. Sinun tehtäväsi on enää tuoda yrityksesi osaajat samaan pöytään ja työskentelemään yhteisen tavoitteen eteen: asiakkaan palvelemisen.

ari

Ari on verkkomarkkinoinnin kokenut konsultti ja työskentelee Marketing Clinicillä Senior Advisorina ja Offering Leadina. Hänellä on usean vuoden kokemus niin asiakaskonsultoinnista, kuin inhouse-tekemisestäkin. Ari keskittyy verkkoliiketoiminnan ja asiakaskokemuksen (CX) kehitykseen hakukoneoptimoinnin (SEO) ja konversion kehittämiseen (CRO) avulla.

2 kommenttia “Et ymmärrä hakukoneoptimointia

 1. ”Unohda Google. Unohda koko hakukoneoptimointi” Rohkea pointti ja vaikka kirjoitus on muuten erinomainen, niin tämä väite menee jo hieman yli.

  Hakukoneoptimointi on, kuten osuvasti kirjoitit, myös asiakaspalvelua, markkinointia ja ennen kaikkea sisällöntuotantoa. Tämän lisäksi tärkeänä osana, se on myös saatavilla olevan datan analysointia. Kaiken hyvän työn lisäksi, tulokset täytyy pystyä myös todentamaan. Lisäksi täytyy myös pystyä seuraamaan, millä aihealueilla, sisältöä ylipäänsä kannattaa tuottaa. En usko, että Googlea voi, tai kannattaa, tässä prosessissa unohtaa.

  1. Kiitos kommentistasi Juuso.
   ”Googlen ajattelu” on mielestäni kirsikka kakun päällä ja pelkkä kirsikka ei tee huonosta kakusta herkullista. Kakku pitää ensin valmistaa hyvin, jotta siihen kannattaa tuo kirsikka laittaa. Eli koristelu kannattaa unohtaa jos ei osaa vielä leipoa.

   Monilla ajattelu on mielestäni nurinkurisesti ”Google edellä” vaikka asiakkaan palveleminen on täysin nollassa. Eli halutaan näkyä Googlessa ilman, että sille on hirveästi edellytyksiä. Tällöin tulokset ei kovin hyviä ole.

   Eli kakkuvertauksena jauhot ja munat on ehkä kulhossa muttei sen enempää. Sellainen kakku ei maistu vaikka laittaisi millaisia kirsikoita päälle :)

Comments are closed.