Clousausta verkossa

Call to action, eli toimintakehoite on konversio-optimoinnin yksi kulmakiviä. Toimintakehoitetta voi rinnastaa offlinemaailman ”clousaamiseen”, eli kaupan sopimiseen. Samoin kuin myyjällä on tavoite saada kauppa clousattua, tulee verkkosivulla olla tavoite saada käyttäjä toimimaan. Jos sivuillasi ei ole toimintakehoitetta, on tilanne sama kuin että myyjä seisoisi tuppisuuna, kun pitäisi lyödä kaupat lukkoon.

Microsoftin Silverlightin päivityssivu on elävä esimerkki heikosta käytettävyydestä ja call to actionin puuttumisesta.

silverlight-sivu-alkuperäinen
Arvaatko mitä sinun tulisi klikata, jotta pystyisit päivittämään Silverlight-lisäosan?
silverlight-sivu-blur
Sumennetusta kuvasta on helppo hahmottaa korostuvat sivun elementit. CTA tulisi iskeä silmään heti ensimmäisenä.

Hyvä keino katsoa kriittisesti omia sivujasi on 5 askeleen sääntö. Katso sivujasi tietokoneen ruudulta viiden askeleen päästä. Jos pystyt selkeästi hahmottamaan tärkeimmän toimintakehoitteen kauempaa, on se luultavasti hyvin esillä. Toinen vaihtoehto on sumentaa sivu vaikka kuvankäsittelyohjelmalla ja katsoa mikä elementti erottuu sivulta parhaiten. Puolueettoman tuloksen saat, kun pyydät jotakuta muuta katsomaan sivua. Silverlight-esimerkissä logo on sivun erottuvin elementti ja neljä linkkiä sivun keskellä jakaa muun huomion keskenään. Tärkein elementti, eli päivitystiedoston asennuslinkki ei erotu massasta.

Myös copy-teksti vaikuttaa konversioon

Silverlightin päivityssivulla on ohjeet kuinka päivitys tehdään kun itse päivitystiedosto on saatu ladattua, mutta missään ei kerrota sitä mistä tiedoston saa. Lisäksi keskeisimmässä sisällössä on muutama ristiriitainen viesti. Ensimmäinen sana ”upgrade” viestii sitä, että olemme siirtymässä selkeästi ylemmälle tasolle ja se mielletään helposti maksulliseksi tapahtumaksi. Käyttäisin sanaparia ”upgrade free” tai perinteisemmin ”update”, joka viestii nykyisen version päivittämistä. Sana ”update” on myös yleisesti tunnettu ja käytetty termi ohjelmistojen versiopäivityksissä.

Toinen hämmentävä osa on termit ”Installed version” ja ”Current version”. ”Asennettu versio” ja ”nykyinen versio” ovat sotkettavissa samaksi asiaksi. Mitä ”current version” tarkoittaa? Kenen nykyinen versio? Minun vai sinun? Termistö on hyvin teknistä, eikä se välttämättä kerro tottumattomalle käyttäjälle mitään. Kirjoita oman sivustosi sisällöt samalla tavalla kuin kertoisit ne käyttäjälle kasvotusten. Microsoftin esimerkissä muuttaisin copyt muotoon ”Your current version” eli sinun nykyinen versiosi. Uudesta versiosta voisi kertoa suoraan call to actionilla, jolloin sivu selkeytyisi ja käyttäjälle olisi vilkaisulla selvää mitä tehdä.

silverlight-cro-ehdotus1
Itse testaisin Microsoftin sivulla tällaista versiota, jossa CTA on erottuvasti esillä kaiken käyttäjälle tärkeän tiedon kanssa.

Testaamalla parempiin tuloksiin

Tee sivuistasi konvertoivat korostamalla tärkeimpiä sivun elementtejä ja kertomalla teksillä selkeästi mistä on kyse. Poista turha tekstisisältö ja rauhoita sivun ulkoasua lisäämällä tilaa elementtien ympärille. Älä koskaan unohda testata eri versioita!

ari

Ari on verkkomarkkinoinnin kokenut konsultti ja työskentelee Marketing Clinicillä Senior Advisorina ja Offering Leadina. Hänellä on usean vuoden kokemus niin asiakaskonsultoinnista, kuin inhouse-tekemisestäkin. Ari keskittyy verkkoliiketoiminnan ja asiakaskokemuksen (CX) kehitykseen hakukoneoptimoinnin (SEO) ja konversion kehittämiseen (CRO) avulla.

Yksi kommentti “Clousausta verkossa

  1. Asiata! Toimintakehote on usein otsikon jälkeen tärkein elementti sivulla kuin sivulla… joskus jopa se tärkein. Tässä on edelleen paljon sarkaa, etenkin kun Microsoftinkin kaltaiset toimijat sortuu tällaiseen vielä…

Comments are closed.